Hitta ett hållbart liv

28 april, 2011 av admin Lämna en kommentar »

Två ton växthusgaser per person och år är vad jorden maximalt klarar av i längden. I Sverige är vi uppe i runt sju-åtta ton.
Genom att spara in på värstingarna – otäta oljeuppvärmda hus, resor och allt kött vi sätter i oss – skulle vi kunna minska utsläppen åtskilligt.

Till de största miljöbovarna hör maten, som står för nära 2,5 ton växthusgaser per person och år. Störst bidrag ger köttet.

Läs mer i Arbetarbladet: Hitta ett hållbart liv

One Tonne Life

De bor i ett energisnålt hus som byggts för projekt One Tonne Life. De kör elbil och har miljömärkt el. Med energismart boende, elbil och ren el borde tillvaron kunna vara nästan som vanligt. Räcker ett övertygat, konsekvent beteende för att göra det möjligt för testfamiljen att närma sig ett ton? Familjen Lindell är inne på vecka 17 som koldioxidbantare.

Läs mer om familjen Lindell: One Tonne Life

Mät klimatpåverkan med EcoRunner

Onsdagen den 23 mars lanserades en mycket ambitiös test på webben som visar hur den egna livsstilen och konsumtionen belastar miljön. Syftet är att göra svenskarna uppmärksamma på att den egna konsumtionen är mycket avgörande för miljön.

Pröva hur din miljöbelastning förändras med till exempel ändrade matvanor och minskat bilåkande.
Testen och sajten heter Eco Runner och har utvecklats av forskare vid KTH och universiteten i Göteborg och Karlstad. Här finns det nya testverktyget: EcoRunner

medvetnavalFler testverktyg på MedvetnaVal.se

På MedvetnaVal har vi samlat olika verktyg för att mäta ”ekologiska fotavtryck” alltså hur mycket vi påverkar klimat och miljö. Verktygen kan ge dig en uppfattning om vilken påverkan din livsstil ger.
Gå till Se din klimatpåverkan för att prova olika mätare:
Se din klimatpåverkan

KlimatPirater -Med rätt att kapa koldioxiden!Tips om vad du kan göra

De tolv uppdrag som KlimatPiraterna fått innehåller tips om vad du kan göra för att minska din klimatpåverkan.
Gå till Uppdrag för att inspireras av alla tips:
KlimatPiraternas uppdrag

Annonser