Klimatförändringen värre än väntat

3 maj, 2011 av admin Lämna en kommentar »

Temperaturen höjs dramatiskt i Arktis och havsnivån på jorden stiger med en dryg meter – dubbelt så mycket som tidigare antagits. Den prognosen framförs i en ny forskningsrapport som offentliggörs den här veckan, rapporterar Sveriges radios Oddasat.se

Läs mer på Oddasat.se:
Klimatförändringen värre än väntat

Rapporten, som presenteras vid en konferens i Köpenhamn, är en kunskapssammanfattning av de senaste rönen om klimatet i Arktis. Forskarna konstaterar att klimatförändringarna i Arktis sker långt snabbare än vad man hittills trott. De nya modellerna antyder att temperaturerna i Arktis till år 2100 kommer att stiga med ytterligare 3 till 7 grader, utöver den höjning på 2 grader som redan ägt rum.

En så kraftig höjning kommer att leda till massiv isavsmältning och betydligt snabbare snösmältning under våren. Tundrornas permafrost kommer att tina bort över enorma områden.

Impacts of climate change

Rapporten ”Impacts of climate change on snow, water, ice and permafrost in the Arctic” har sammanställts av närmare 200 polarforskare. Det är den mest omfattande kunskapssammanställningen om Arktis som har presenterats under de senaste sex åren. Arbetet har organiserats av Arktiska rådets arbetsgrupp för miljöövervakning (Arctic Monitoring and Assessment Program) och rapporten kommer att fungera som underlag till IPCC:s femte rapport, som beräknas vara klar år 2014.


Läs Pressmeddelande från Lunds Universitet:
Mer omfattande effekter av klimatförändringen i Arktis än väntat

Annonser