Jorden kan föda 25 miljarder veganer

1 oktober, 2011 av admin Lämna en kommentar »

Så många veganer får plats på jorden

Vi kommer se allt mer av konflikter om världens odlingsmarker framöver. Det menar Kenneth Hermele, humanekolog vid Lunds universitet, som räknat på vilken diet som är smartast i längden. På seminariet 28 september diskuterades hur det på global nivå kan skapas ett Klimatsmart jordbruk för ett hållbart samhälle. Arrangörer var Jordbruksverket och Världsnaturfonden WWF.

− Man pratar alldeles för försiktigt om detta, till exempel om behovet av att gå över till en mer hållbar diet. Jag blir upprörd när man inte säger som det är, att problemet handlar om kött.− Faktiskt, med lite mindre kött i vår diet skulle ytbehovet förändras väldigt mycket.

När Miljöaktuellt pratar med Kenneth Hermele efter seminariet berättar han att han räknat på hur en förändrad diet skulle kunna slå på en global skala.

− Det är ju förstås bara ett räkneexperiement, men med en vegansk livsstil skulle de redan existerande markerna räcka till att ge 33 miljarder människor mat. Med en betydligt kaloririkare vegansk diet landar vi på runt 25 miljarder. Självklart är de här siffrorna extremt osäkra, med en rad olika antaganden som kan ifrågasättas, men de pekar ändå på att sättet vi lever på idag, med allt mer kött i dieten, inte är hållbart.

Läs mer här: Så många veganer får plats på jorden

Annonser