Inte självklart att närodlat ger klimatfördel

16 oktober, 2011 av admin Lämna en kommentar »

De flesta som köper närproducerad mat gör det i tron att det är bättre för klimatet. Men det är en myt. Närproducerat är ett så luddigt begrepp att det i värsta fall kan vara sämre ur miljösynpunkt. Enligt en artikel i Dagens Nyheter 2011-10-15 ger transporterna bara en liten del av klimatpåverkan från maten. Den som vill minska sin klimatpåverkan genom maten gör störst insats genom att äta mindre mängd kött. Baljväxter, grönsaker och frukt har mindre än hälften så stor klimatpåverkan som kött. Att köpa närproducerat kan vara ett sätt att stödja det lokala näringslivet. Lokal livmedelsproduktion bidrar också till att landskapet hålls öppet.

Läs artikeln i Dagens Nyheter: Ingen klimatfördel att köpa närodlat

Grönsakskorg från DalaMat

Annonser