Uppdrag 2 Vårt dagliga bröd

KlimatPiraternas tre uppdrag om mat

Råd för att äta hållbarare

KliMAT-guiden

Två bra böcker Mat & Klimat och Sju årstider i Majas kök.

En symbolhandling: så ett frö

Vinnare i tävlingen Vårt Dagliga bröd

Johanna Björklund & publik på biblioteket i Falun 3 maj 2010

Måndag 3 maj var kvällens huvudtalare Johanna Björklund på biblioteket i Falun. Johanna arbetar på CUL, Centrum för uthålligt lantbruk vid Sveriges Lantbruks Universitet. Hon är projektledare för projektet Klimatpiloter i Askersund & Laxå. Unni Öhman, från Hållbar Samhällsbyggnad, Borlänge Kommun pratade kort om tillsatser i mat.

Johanna Björklund Anders Thuresson, projektledare MedvetnaVal gav KlimatPiraterna uppdrag 2. Det går ut på att KlimatPiraterna själva ska undersöka vad som köps hem och äts i hushållet.

Vilken påverkan på klimat och miljö ger vårt val av mat, det ”dagliga brödet”? Inverkar det på hälsan? Påverkas annat? Genom våra val av inköp gynnar vi olika varor och producenterna av dem. Går det att ändra mat- och inköpsvanor så att vi köper det som verkligen känns bra och tar bort det som vi uppfattar som dåligt?
Uppdrag 2 går ut på en ”Inventering av kyl, frys och skafferi”.

Ladda ner uppdraget här:
Uppdrag 2 Vårt Dagliga bröd pdf

Se bilderna från evenemanget här:
MedvetnaVals Fotogalleri
_______________________________________________________________________

KlimatPiraternas tre uppdrag om mat

KlimatPiraternas har fått tre uppdrag som handlar om mat. Alla MedvetnaVals tips om mat utan gifter och med mindre påverkan på miljö och klimat är samlade vid uppdrag 2.

Uppdrag 2 Vårt dagliga bröd.
Du är på den sidan nu!

Uppdrag 6 Testmatlagning
Testmatlagning

Uppdrag 10 Säsongsmat o Restaurangtest. .
Säsongsmat o Restaurangtest

_______________________________________________________________________

Råd för att äta hållbarare

Ät mat efter årstid!

I Sverige har vi tydliga årstider. I butikerna säljs ändå ett likartat sortiment av mat året om. Det gör att massor av mat transporteras långa sträckor. Mat som ibland producerats med stora insatser av energi och gifter. På många håll är arbetsförhållandena dåliga. Som konsumenter har vi små möjligheter att veta hur maten i butiken faktiskt producerats. Ät mat efter årstid! De Nya matpyramiderna eller Klimatpyramiderna kan ge vägledning. Se längre ner vid två bra böcker: Två bra böcker Mat & Klimat och Sju årstider i Majas kök.

Köp närodlat

Det gör det lätt att få kontakt med odlaren. Då är det lättare att få ekologiskt odlad mat.
Samtidigt ger det arbete på trakten och kortare transporter.

Ät mindre mängd kött

Köttproduktion ger stor klimatpåverkan. Vi bör äta mindre mängd kött.
Det är bäst att äta kött från djur som fått beta fritt. Välj KRAV-märkt eller ekologiskt.

Minska på mejeriprodukterna

Mejeriprodukter ger stor klimatpåverkan. Välj KRAV-märkt och svenskt, det är det bästa. I jämförelse med övriga världen är svenskar stora konsumenter av mejerivaror. Det går bra att leva med mycket mindre volym mejeriprodukter.

Välj frilandsgrönsaker

Växthusodling kräver stora insatser av bränsle. Under senare år har svensk växthusodling alltmer gått över till förnybara bränslen och det är bra. Undvik paprika, sallad och tomater från Holland. De slösar mycket med både el och olja.
Välj frilandsgrönsaker, EU-ekologiskt eller KRAV-märkt.

Köp ekologiskt producerat

Mat som är ekologiskt producerad har högre näringsvärde.
Som exempel har ekologiskt kött bättre balans mellan omega 3 och omega 6 fetter. Ekologiska grönsaker är bättre än konventionellt odlat. Mat som är ekologiskt odlad är bättre för klimat, miljö och människa.

Välj fisk som inte hotas av överfiske

Många fiskbestånd håller på att utplånas på grund av allt för intensivt fiske.
Certifierad bra fisk får använda Marine Stewardship Councils märke:
Det är upp till konsumenterna om olika arter av fisken ska finnas kvar.
Världsnaturfonden WWF har en bra guide över fisk som OK att äta.

Fiskguid Mini i fickformat:
Fiskguide 2010 Mini

Hela guiden:
Fiskguide 2010 Fiskguid Stor

Köp Rättvisemärkt

Om vi köper mat som är rättvisemärkt påverkar vi så att de som arbetar med framställning av produkten har bra arbetsförhållanden. Rättvisemärkt garanterar också lön som går att leva på! Köp mat som både är KRAV-märkt och rättvisemärkt så gör du en insats både för arbetarna i livsmedelsproduktionen, miljön och klimatet!

Minska spillet

Det slängs mängder av mat som skulle ha gått att äta. Enklaste sättet att minska klimatpåverkan och matkostnad är att inte slänga mat i onödan. Genom att planera mathållningen bättre och genom att använda det som blivit över i nya rätter kan spillet minskas.

Färre transporter, färre bilresor till affären

En stor del av matens klimatpåverkan är transporter. Du kan påverka din del av dem. Planera inköpen noga. Fundera på om du kan få hem maten utan att köra bil! Om det inte går kanske du kan samåka med en granne eller vän.
_______________________________________________________________________

KliMAT-guide från CUL

För dig som vill veta mer har Centrum för Uthålligt Lantbruk gjort en KliMAT-guide. Guiden är i behändigt format och får plats i väskan på promenaden till butiken.

Ladda ner KliMAT-guiden som A4-vikbar pdf här:
KliMAT-guiden
_______________________________________________________________________

Boktips

Boken Mat & KlimatMat & Klimat

Boken Mat & Klimat är mycket inspirerande. Det är en av de bästa grundböckerna i klimatfrågan. I boken finns de Nya matpyramiderna som visar vad som är smart att äta vid olika årstider. Författare till Mat & Klimat är Johanna Björklund, Pär Holmgren och Susanne Johansson.
Boken finns att köpa i bokhandeln.

Vi har gjort ett särtryck med De nya matpyramiderna.

Här kan du se dem som pdf:
De nya Matpyramiderna _______________________________________________________________________

Sju årstider i Majas kök

När skördas sparrisen? När smakar tomaterna som bäst?
Hur ska man kunna veta vilka råvaror som egentligen är i säsong när frukt- och grönsaksavdelningen ser likadan ut året om? Svaret hittar du i klimatpyramiderna* i Sju årstider i Majas kök. Med inspiration från årstidens närproducerade råvaror bjuder Maja Söderberg på mat med omtanke om såväl klimat och miljö som hälsa och plånbok. Njut av nässelpaj när det börjar spira om våren, följ med på grillfest en ljummen sommarkväll och plocka kantareller med barnen när hösten nalkas.
_______________________________________________________________________

* Klimatpyramiderna är ett användbart, klimatsmart redskap när du planerar vardagens måltider. Den utgör också ett vasst inlägg i matdebatten. Klimatpyramiderna är årstidsanpassade och tar hänsyn till råvarornas miljö- och klimatpåverkan under året. Uppbyggnaden är densamma som den klassiska matpyramiden: Basen består av mat man kan äta ofta, maten i mitten kan ätas ett par gånger i veckan och det som finns i pyramidens topp är mat för fest eller andra enstaka tillfällen. Att dela upp året i fyra årstider blir ett alltför trubbigt instrument när det handlar om närodlad mat – i juli kan vi till exempel njuta av minst tio nya råvaror, som inte fanns i juni. För att göra klimatpyramiderna mer dagsaktuella och användbara har Maja därför delat upp året i sju årstider. Hälsoaspekterna väger tungt i pyramiderna som har utarbetats i samarbete med nutritionist Camilla Gard. De är granskade av mat- och miljöforskaren Johanna Björklund från SLU. Sju årstider i Majas kök finns att köpa i bokhandeln.

Läs om klimatpyramiderna ur hälsosynpunkt av nutritionist Camilla Gard.

Här kan du ladda ner Klimatpyramiderna från Majas klimatmat: Klimatpyramider
_______________________________________________________________________

En symbolhandling: så ett frö

Vid seminariet, i Falun 3 maj 2010, fick alla KlimatPirater fröer att så. De ombads att skicka en tanke till matjorden och vården av den när de sår sin fröer.

Följ odlare under säsongen!

KlimatPiraterna blev inbjudna till studiebesök på Uvnäs Trädgård i Falun och hos Bengt Eriksson, Sör Hesse i Borlänge. Några entusiaster kom till studiebesöken. Planen var att återkomma några gånger under växtsäsongen. Det står mer om studiebesöken och att så ett frö i pdf:en om uppdraget.
Ladda ner uppdraget här:
Uppdrag 2 Vårt Dagliga bröd pdf

_______________________________________________________________________

Vinnare i tävlingen ”Vårt Dagliga bröd”

Nicklas, Linn, Tove och Susanna Karlevill i Loftsdalen vintern 2009 Tävlingsfrågan vid uppdrag 2 ”Vårt dagliga bröd” löd:
”Hur många kg mat som gått att äta slängde gruppen om 25 KlimatPirater sammanlagt under perioden 7 februari till 3 april 2010?” När KlimatPiraterna samlade data till klimatprofiler uppmanades de att väga den mat de slängde. (Inte blast, skal och ben utan ätlig mat.) Vi på MedvetnaVal räknade ihop det till att 176,74 kg mat ätlig slängdes.

Vinnaren Susanna Karlevill räknade med att det var 173,6 kg. Mycket nära den mängd mat som faktiskt slängdes. Grattis till vinsten!

Priset är en helgbuffé för två på Gamla Staberg Trädgårdscafé & kök i Falun.
Läs om restaurangen: Gamla Staberg Trädgårdscafé & kök

Logo + foto Gamla Staberg Trädgårdscafé & Kök
_______________________________________________________________________
Till sidans början: Till start

KlimatPiraternas tre uppdrag om mat

Råd för att äta hållbarare

KliMAT-guiden

Två bra böcker Mat & Klimat och Sju årstider i Majas kök.

En symbolhandling: så ett frö