Hela Dalarna cyklar

9 maj – 19 juni 2011, veckorna 19 till 24

Anta utmaningen – cykla 20 varv runt jorden!

Målet med cykelutmaningen Hela Dalarna Cyklar 2011 är att vi tillsammans i Dalarna ska cykla minst 20 varv runt jorden. Hur många kilometer kan du bidra med? Utmana dina vänner, grannar, arbets- och skolkamrater!

En nyhet för i år är att startkort för hela länet trycks i Annonsbladet. I år finns inte heller någon gräns för hur många dagar man ska cykla. Alla cyklade kilometer räknas!

Alla i Dalarna kan delta med det länsövergripande startkortet som skickas eller mailas till Naturskyddsföreningen senast den 23 juni.

Adress: Naturskyddsföreningen i Dalarna,
Strandgatan 10, 792 30 MORA

e-post: kansli.dalarna@naturskyddsforeningen.se

Flera kommuner har egna cykelkampanjer som ingår i utmaningen. Här kan deltagarna även lämna/skicka startkortet till kommunen, t ex i Säter, Smedjebacken och Ludvika.

En utmaning för alla som kan cykla

– Utmaningen är till för alla som kan cykla, förklarar Lillian Lundin Stöt, länskonsulent på Naturskyddsföreningen Dalarna och samordnare för årets kampanj. Det kan handla om att cykla till jobbet/skolan eller på fritiden. Inte minst alla som träningscyklar, där vi ser ett ökat intresse.

Initiativet Hela Dalarna Cyklar kommer från Falun, Borlänge, Hedemora och Mora kommuner och har pågått sedan 2008. Naturskyddsföreningen Dalarna samordnade utmaningen 2010 och även i år.

– Arrangemanget ingår i Folkhälsoinstitutets satsning på bättre matvanor och mer fysisk aktivitet, se www.ettfriskaresverige.nu, berättar Malin Jonsson, friskvårdskonsulent på Falu kommun. Att cykla är ett bra sätt att röra på sig som gör oss friskare.
Mer info från Folkhäsloinstitutet:
Välkommen till Ett friskare Sverige

Klipp eller skriv ut startkortet och börja samla kilometrar.
Möt sommaren på cykel – ut och njut!

Sex goda skäl att välja cykeln

– för hälsa, miljö och plånbok

* Du lever längre. En person som inte brukar motionera halverar risken för hjärt- och kärlsjukdomar genom att cykla fem kilometer varje dag.
* Du blir pigg. Kom till arbetet pigg som en lärka. En dos frisk luft och lite motion gör susen för den morgontrötta.
* Du kan gå ned i vikt. Om du nu behöver gå ned i vikt kan du tappa 5–6 kilo på ett år genom att cykla en halvtimme om dagen, utan att lägga om kosten.~
* Den är extremt klimatsmart. Att resa med cykel ger inga koldioxidutsläpp. Det finns få sätt att resa som är bättre för miljön.
* Den är billig. Om du har fem kilometer till jobbet och cyklar istället för att köra bil sparar du ett par tusen per år – bara i bränslekostnader!~
* Den är snabb. Flera undersökningar har visat att cykeln är snabbast för resor inom tätorter. För bilister kan halva restiden gå åt till att hitta parkering och gå från bilen till målet.

Mer info:
Naturskyddsföreningen Dalarna