Konsumtion & livsstil -resultat

För KlimatPiraternas konsumtion har vi mätbara resultat. Efter året med tolv uppdrag syns tydliga förändringar i KlimatPiraternas konsumtionsmönster. Enkelt uttryckt shoppar man mindre. Beträffande ”livsstil” så inverkar livsstilen på alla livets områden. En ny livsstil leder till medvetna val på många områden och syns där. Tre uppdrag har tydlig koppling till konsumtion och livsstil: Uppdrag 4: Fritid, Uppdrag 8: Köpstopp och Uppdrag 9: En vit jul kan firas grönt.

Utsläpp av CO2e från konsumtion -tabell

Till redovisningar Uppdrag 4 Fritid

Till redovisningar Uppdrag 8 Köpstopp

Till resultat och redovisningar Uppdrag 9 Vit jul kan firas grönt

Konsumtion -resultat

Ladda ner diagrammet här:
Utsläpp av CO2e KlimatPiraternas konsumtion pdf

Diagrammet ovan visar utsläpp av växthusgaser från konsumtion i genomsnitt för en KlimatPirat per år. Genomsnittet är uträknat för 63 personer från 19 hushåll. De data som beräkningarna bygger på är inhämtade under 8 veckor vårvintern 2010 och våren 2011.

Utsläpp av växthusgaser från KlimatPiraternas konsumtion minskade från 394 kg till 293 kg CO2e per person och år. En minskning med drygt 100 kg CO2e eller 25 %.

Störst minskning i absoluta tal var utsläppen från Kläder och skor som minskade med över 50 kg till 71 kg CO2e per person och år. -En minskning med nästan 42 %. Utsläppen från förbrukningsvaror minskade med knappt 50 kg till 196 kg CO2e per KlimatPirat och år. Utsläpp av CO2e minskade med 20 % från förbrukningsvaror. Förändringarna beror sannolikt på långsiktiga medvetna val hos KlimatPiraterna. Det speglar nya vanor som lever vidare i hushållen!
Se detaljer i tabellen nedan.

Till sidans början: Konsumtion & livsstil -resultat
_______________________________________________________________________

Utsläpp av CO2e från konsumtion -tabell

Konsumtion utsläpp CO2e tabell

Ladda ner tabellen här:
Utsläpp av CO2e från konsumtion -tabell pdf

Utsläppen från Hushållstjänster ökade med 51 % från 16,5 till nästan 25 kg CO2e per person och år. Utsläppen från Möbler & teknik minskade med samma mängd, 8,4 kg CO2e till knappt 2 kg CO2e per person och år. Minskningen för Möbler & teknik med 81 % är stor i %, men jämfört med de totala utsläppen är det så små siffror att de hamnar inom felmarginalen. Det rör sig om så små utsläpp att förändringarna är svårtolkade för dessa två kategorier i diagrammet ovan.

Till sidans början: Konsumtion & livsstil -resultat
_______________________________________________________________________

Redovisningar Uppdrag 4 Fritid

Uppdrag 4 Fritid: Planera och genomför en fritidsaktivitet så att den blir klimatsmart. Det kan vara en utflykt, en grillfest, att sköta trädgården eller något helt annat … KlimatPiraterna fick redovisa genom att skriva om hur de gjorde så att andra kan inspireras och göra liknande saker! KlimatPiraterna har tagit många fina fotografier till sina redovisningar.

Ladda ner uppdraget som pdf:
Uppdrag 4 Fritid

Gå till sidan för uppdraget:
Sida Uppdrag 4 Fritid

_______________________________________________________________________

Ylva Adolfsson och Fredrik Linder

Vi valde att göra en cykelutflykt som klimatsmart fritidsaktivitet.
Ylva och Fredrik i cyklehjälm

En dag i juli bar det av, runt Runn! Så här fina var vi när vi skulle ge oss iväg.

I Torsång stannade vi och intog en (förhoppningsvis klimatsmart) lunch på café,
fetaostpaj med gustafskorv. Bilder från Torsångs café

Vackra omgivningar dök upp längs med vägen, och ett och annat stentroll…
Vackra vyer och Stentroll

Vi stannade också till vid Ornässtugan där vi kunde se ut över Runn.
Ornässtugan

Snart tillbaka där vi började. Utflykten avslutades sedan med ett dopp i sjön som vi just cyklat runt! Vägskylt: Falun

Fördelar med att cykla runt sjön Runn:
Lagom långt för en dagstur, det tog cirka 6,5 timmat för oss med alla stopp inräknade.
Frisk luft och motion får man på köpet!
Om man börjar i Falun är man i Torsång lagom till lunch. Där finns det tillgång både till mat och vackra omgivningar.
Bra vägar att cykla på större delen av vägen.
Mycket fint att se längs med vägen!

Nackdelar med att cykla runt Runn:
En väderberoende aktivitet, det är antagligen inte så kul i spöregn…
Bitvis består vägen av knagglig och svårcyklad grusväg.
Under stora delar av resan så ser man faktiskt inte sjön, vilket kan innebära en viss besvikelse för somliga…

_______________________________________________________________________

AnnMari Bergkvist

Annmari Bergkvist, BorlängeJag funderade ett bra tag på vad jag skulle hitta på för aktivitet som var miljövänlig. Jag kände att jag ville göra något som fler har nytta av. Därför bestämde jag mig för att plocka bär och svamp åt dem som finns runt om kring mig som av olika anledningar inte kan ta sig till skogen själva.

Fördelarna som jag ser med det är:

Dom slipper köpa färdig sylt från affären. Det spar både på miljön och ger sylt utan onödiga tillsatser.
Det gör andra människor glada
Eftersom jag har gångavstånd till skogen slipper jag ta bilen
Jag får frisk luft och motion

Nackdelarna:
Kan inte komma på något mer än att det inte är så roligt att rensa svamp och bär

_______________________________________________________________________

Familjen Bergkvist- Blohm

Melvin cyklarDen här sommaren har vi gjort en resa utanför länet, till Kolmården, annars har vi spenderat i stort sett all tid inom Borlänge- och Falukommun. Det finns mycket trevligt att hitta på utan att behöva åka alltför långt!

Otaliga timmar har tillbringats på vår gård och i bostadsområdet. Här finns många fina lekparker, cykelvägar och så promenadstråket runt älven såklart. Melvin har fått en riktig cykel med stödhjul som använts flitigt. Det går inte att komma ifrån slitage på kläder, cyklar, vagn etc. men förutom det är aktiviteterna helt klimatsmarta.
Besök på Säterdalen
I gungan är det kul! Vi besökte även Säterdalen och tittade på barnteater och fäboden där djuren går fria. Ett utflyktsmål vi rekommenderar till alla! Kolmården var helt ok men Säterdalen uppskattades minst lika mycket av våra små barn, för där fick de klappa alla djuren. Inget inträde och bara några enstaka mil bort. Ännu mer klimatsmart hade aktiviteten varit om vi åkt tåg eller buss istället för bil. Melvin har också åkt på en dagsutflykt med tåg till Ludvika tillsammans med sin mormor och moster. Där besökte de ett museum och åt lunch och glass förstås. Det finns mycket mer på nära håll än man kan tro.

Tillsammans med vänner har vi också spelat kubb. En rolig aktivitet som passar de flesta oavsett ålder och fysik. Till och med Melvin var med och kastade pinnar även om han inte förstod reglerna. Nu när skördetiden är kommen planerar vi att med samma vänner anordna en klimatsmart middag med råvaror endast från länet. Det ska bli spännande att se vad vi får ihop!

Själva har vi odlat för första gången. I krukor, hinkar och säckar har vi fått fram jordgubbar, smultron, tomater, potatis, squash och chili! Det var inte så svårt som jag trodde. En potatis som groddat sig åkte ner i en jordsäck och någon månad senare hade vi potatis till en hel middag.

Vad kan vara härligare än en skogspromenad som ger utdelning i form av kantareller? Motion, frisk luft, social samvaro och lunch dagen därpå! Helt fantastiskt. Nu när vi kommer att flytta ut på landet hoppas jag att det kommer att bli flera turer till skogen där bär och svamp bara väntar på att bli plockade. En av de mest klimatsmarta aktiviteter man kan ägna sig åt och som dessutom resulterar i närodlade och ekologiska råvaror.

Sedan har det naturligtvis blivit en del strandbesök!

Benjamin i sanden med pappa ErikFiskafänge
_______________________________________________________________________

Familjen Dicander

Familjen äger ett sommarställe i närheten av Staberg vid sjön Runn. Vi har ca 7 km sjövägen in till Slussen och Främby udde, 15 km med cykel/bil in till Falun och 28 km närmaste vägen över Falun till vår bostad i Aspeboda

I stort har vi behållit det som det en gång var, när våra anhöriga förvärvade det på 60-talet. Det som vi investerat i är en enkel körväg ner till husen, som ligger alldeles vid vattnet. Likaså en rejäl brygga, glasveranda på ett av husen, insats i den befintliga öppna spisen och ett litet solcellssystem på taket som ger oss el till lampor när mörkret faller. Vi använder stället från vår till sen höst. Om isarna är åkbara besöker vi det vintertid på skridskor för tillsyn och picnic eller med skidor via 2 km skogsväg från Hedemoravägen.

Annars gäller gasol till spis och kylskåp, batteriradio, handpump för att få in vatten, avlopp för hushållsvatten, utedass med kompostering av latrin, uppvärmning vid behov genom Conturaspisen, campingdusch eller bad direkt i sjön. Allt detta är miljöanpassat och godkänt.

Cathis och Torsten Dicander i FalunVi har valt att beskriva en klimatsmart aktivitet för att utnyttja det här lilla paradiset. Det gör vi många gånger per säsong. Planeringen sitter i ryggmärgen och förberedelserna att ge sig av dit är gjord på nolltid. Det mesta för våra personliga behov finns redan på plats.

Ofta besöker vi stället med cykel, var och en på sin egen eller på tandem. För 10 år sedan köpte vi en bekväm tandemcykel i stället för motorcykel. Både billigare, klimatsmartare och ger oss motion. Till den kan vi koppla en cykelkärra som finns kvar sedan våra vuxna barn var små. I den fraktar vi fryslåda, vattendunkar och övrigt som inte ryms i rejäla cykelväskor.

Det händer också att barnbarnen slåss om att få åka med i kärran Ekipaget ser rätt lustigt ut och det bjuder vi alla på som slänger avundsjuka blickar efter oss i vår framfart. Det går undan och är dessutom jätteroligt och spännande, samtidigt som man njuter av dofter och intryck efter vägen. Ibland varierar vi oss och tar vägen över Torsång-Vika som mäter 32 km.

I förberedelserna ingår att tänka ut lämplig mat som är enkel och hållbar. Åker vi ner bara över ett par dagar kyler vi ner den mat som inte tas med fryst och packar den med isklampar i en effektiv kyllåda, extra klädd inuti med tidningar. Även i sommarvärme håller det sig. Blir vi där längre sätter vi på ett litet gasolkylskåp i vilket vi också har ett frysfack. Baslivsmedel finns redan i skafferi och källare. Större mängder passar vi på att inhandla i samband med att vi tar bilen.

Någon kall vår eller höst har vi värmt upp huset till en början med en fotogenvärmare. På senare år har kostnaden för det stigit från 2 kr/tim till 11 kr/tim. Nästa investering vi gör är därför att köpa en gasolkamin för ca: 1000 kr som går att köra tillräckliga timmar flera säsonger på en gasoltub för 360 kr. En sådan räcker också en säsong för spisen och kylen.

Tanken att skaffa el har aldrig förespeglat oss. Det drar så mycket extra med sig både i fråga om kostnader och för ideologin att leva annorlunda på sitt sommarställe, som vi är rädda om. Det en utmaning som skänker tillfredsställelse och trivsel för oss att leva så här utan moderniteter, så länge vi har hälsan att kunna göra det. Våra barn och barnbarn har aldrig saknat dator och TV i stugan, utan vi gör andra saker i stället när vi kommer hit. Genom vårt enkla levnadssätt har vi låga kostnader och känner oss dessutom klimatsmarta i kubik.

_______________________________________________________________________

Familjen Jonsson

Jag hade den turen att vinna ett buss-tågkort med bl.a.dalatrafik och tåg i Bergslagen, med KlimatPiraterna. Det kostar i vanliga fall 500 kronor och gäller för två personer.Man kan resa obegränsat inom tre dygn inom ett område Dalarna – Gästrikland- Västmanland och delar av Östergötland ner till Motala- Mjölby.Vi nyttjade det att åka till Vadstena och hälsa på bekanta. Därifrån åkte vi runt dess omnejd, Vättern, Gränna och Eksjö. För 250 kronor per person i reskostnad fick vi en mycket trevlig semestertur. Både billigare för oss och mer miljövänligt än att åka bil.Vi bodde hos vänner i nära Vadstena. Så vi fick även glädjen att umgås med dom. Inte att förglömma att man kan göra mycket trevliga semester-resor inom Sverige, se och göra trevliga saker.
Vi hade bil när vi åkte runt, men vi var då i alla fall fyra i bilen, som var en diesel, bränslesnål bil + att det är glädje att kunna umgås med vänner samtidigt som man upplever vår vackra svenska natur.

Vätterns strand och Alvastra KlosterruinVid Vätterns strand, utanför Vadstena       Alvastra klosterruin
Kvarn utanför Gränna och museum i Eksjö    Kvarn utanför Gränna            Museum i Eksjö

_______________________________________________________________________

Familjen Karlevill

Normalt under våra somrar brukar vi ofta ta bilen och åka till sjön Aspan och bada när det är soligt och varmt. Det är ca 3 km från vår gård till sjön. Eftersom barnen ofta vill ha med badringar, hinkar spadar, picknick, stolar mm har det varit enklast att slänga in allt i bilen och åka iväg.
Nu har vi förmånen att bo vid en sjö, Lilla Vällan, men det finns ingen naturlig badplats där vi bor och botten består av dy. Detta gör att vi aldrig badar i den sjön, men den här sommaren blev det ändring!

Vi har äntligen förverkligat en dröm som vi pratat om ända sen vi flyttade till vår gård Kolarbacken -98, nämligen att bygga en egen brygga som vi kan sola och bada ifrån. Plasttunnor fick vi ta gamla från våran arbetsplats och virke köpte vi själva och på några dagar hade vi en stor härlig brygga. Tack vare den varma sommaren har vi haft många härliga guldstunder på vår egen sjö och barnen har gjort hundratals ”bomben”. Det har med andra ord inte blivit några bilfärder utan bilen har stått och vi har gått ner till sjön och rott ut till vår brygga. Miljövänligt och fullkomligt underbart!!!

Nu återstår bara att komma på hur vi får upp bryggan för vintern…
Tove badar i Lilla Vällan sommaren 2010Middag på bryggan med bror och familj
Tove badar i Lilla Vällan sommar 2010 Middag på bryggan med bror och familj

_______________________________________________________________________

Naturens skafferi

Jenny Landby
Vi brukar försöka ta tillvara på vad naturen har att ge. I somras då vi var på husvagns semester stannade vi efter vägen Rättvik – Borlänge och skulle laga lunch. Barnen tog en liten upptäcktsfärd i grannskapet. Det visade sig finnas hur mycket blåbär som helst. Vi plockade och åt direkt på plats. Tog med några extra mugg med blåbär att ha till senare, vilket passade bra till mellis och frukost.

I höstas visade det sig att vi hade kopiöst med äpplen på våra två träd i trädgården. Jag gjorde allt man kan tänka sig, äppelpaj, äppeljuice, äppelpankakor, äppelkräm (vilket var Natalies favorit), äppelkaka, äppelchutney. Vi har såklart ätit äpplen som de är. Har paketerat i tidningspapper o förvarar i kartong ute på altan. De håller sig unnä fast vi är i november o flera minusgrader. Har gett en hel kartong till dagis samt till vänner o bekanta. Ser i tidningarna nu (i nov) att priset för Svenska äpplen är dyrare än äpplen från Holland och Italien. Hjälp vad pengar det hänger i våra träd!

Min pappa från Vansbro brukar vara med på älgjakten, så även i år. Vi tog oss en utflykt hemöver (jag är uppväxt i Vansbro) o var till jaktkojan på besök då de hade delning. I kojan fanns det en eldstad där vi lagade lunch o man kunde värma sig. Ute stod ”gubbarna” o delade, styckade o la i olika högar. Barnen tittade på älghuvudena, klövarna o hudarna, lekte doktor … mycket spännande. Jag fick köpa med älgkött ca 25 kg, betalade ca 60 kronor/kg.
Skönt att fylla frysen med allt gott som naturen kan ge … Jenny

_______________________________________________________________________

Christina Landén

Vår klimatsmarta sommaraktivitet har gått ut på att lära mer om odling. Eller vår och vår, det är väl mest undertecknad som har hållit på och påtat. Eftersom vi bor i lägenhet i stan är inte odlingsmöjligheterna oändliga men i våras dök ett tillfälle upp.
Landéns morot2En kollegas mor hade inte längre ork att sköta allt i trädgården så skulle jag kunna tänka mig att ta hand om en liten del? 1 minut med cykel hemifrån, perfekt! (Det finns en term för det här – landsharing, vilket verkar vara en trend i miljömedvetna kretsar)

Lotten är ungefär 6 m2 och hade inte använts på ett par år. Så det första jag fick göra var att försöka få bort gammalt ogräs med tillhörande rötter. Det första tillvägagångssättet -att vända ner alltihop i jorden-var tidsödande och tråkigt, jag höll på att ge upp redan dag ett. Dessutom var det en dålig idé eftersom rötterna var i vägen. Så då grävde jag upp skräpet istället.

Ja, då var det bara att så! Men vad? Ätbara grejer så klart! Jag köpte på mig en hel massa fröpåsar med allt från asiatiska bladgrönsaker och squasch till rädisor och bönor. Långtifrån alla dessa hamnade i mullen. Sallat, morot och rädisor gjorde dock det.

Sen var det det här med skötsel. Att man måste vattna förstod jag ju men inte hur mycket, och heller inte hur ofta! Det låter kanske korkat, klart växter behöver vatten, men ibland får man lära sig saker den hårda vägen. Som tur är finns det två regntunnor och det är bara vattnet i dessa jag vattnat med. Det känns kretsloppsmässigt och bra! Näring ska till också, jag använde mig av hönsgödsel. Det luktar inte så gott. Att ogräs växer som ogräs har jag också lärt mig. Ibland kändes det oöverskådligt med alla små blad som stack upp överallt men jag upptäckte att det faktiskt är lite meditativt att hålla på och rensa. Tyvärr råkade jag även få med mig ett morotsembryo eller två.

Landéns rädisorDet är inga mängder grönsaker jag har skördat, lite sallat, morötter och förhoppningsvis rädisor, men det har ändå varit väldigt givande. Jag har lärt mig att man måste vattna mycket, hålla efter ännu mer och att det inte går att inte vara där på en vecka och sen hoppas att det har gått bra iallafall. Och det tar tid, mer än jag trodde. Men jag har blivit odlingsbiten så inför nästa säsong tänker jag planera mer och läsa på och börja i tid, bli lite bättre helt enkelt.

_______________________________________________________________________

Ylva Larsson

Ylva Larsson orienterarFör att testa ett nytt sätt att njuta av naturen köpte vi Naturpasset och gav oss ut i skogen för orientering. Naturpasset är ett slags Trim-orientering, där kontrollerna sitter ute hela sommaren och man väljer själv hur många kontroller man vill ta, och i vilken Två kartor i två olika områden fanns med i paketet, vi valde att cykla till Hälsingberg. Framme i skogen tog vi fem kontroller och njöt av fint väder. På hemvägen hittade vi kantareller vilket ledde till en mysig fika på balkongen på kvällen.

Orientering ger motion, frisk luft och övning i problemlösning. Cyklar man till skogen känns aktiviteten klimatvänlig. Som bonus lär man känna skogen i sin omgivning vilket så här års kan leda till bär- och svampplockning. Jag tror också att de som vistas i naturen mycket är mer benägna att värna om den.
Ylva trimorienterarDet enda jag kan komma på som kan påverka naturen negativt är om man skrämmer/stressar djur med sin närvaro i skogen. Men, så pass nära stan som Naturpassets kontroller sitter i Falun kan det inte vara något större problem.

Sammanfattningsvis en trevlig upplevelse!

_______________________________________________________________________

Uno Skog med två barn

Idun 4,5 år lärde sig att cykla 21 maj. Den 7 augusti cyklade Idun, Grim 8 år tillsammans med pappa Uno på var sin cykel 4 km till Lugnet och badade. Det var 30 grader varmt och gassande sol så uppvärmningen av utomhusbassängerna borde inte ha dragit så särskilt mycket energi och de var ju uppvärmda oavsett om vi var där eller ej.

Vi hade matsäck av egenbakat bröd och saft av egna bär. Barnen träffade kompisar från dagis i bassängerna och hade väldigt roligt. Vi åkte vattenrutschkanor. Vi cyklade hem de 4 kilometerna och barnen var jättenöjda med en trevlig cykelutflykt.
Uno Skog

Idun och Grim på väg till Lugnets bad
_______________________________________________________________________

Barbro och Ingvar Rosander

Att sköta trädgården mer klimatsmart
Barbro och Ingvar Rosander i FalunVi försöker ”göra” vår egen trädgårdsjord i så stor utsträckning som möjligt. Vi återvinner all gammal blomjord, löv, gräsklipp, en del ogräs från skötseln av rabatterna osv. Gräsklippet lägger vi dels i trädgårdskomposten och dels lägger vi den i potatis- och grönsakslandet, som därigenom behåller fuktigheten och blir svårare för ogräset att få fäste där.

Vi fuktar komposten så att förmultningen går fortare vid behov. Under säsongen varvar vi också med hushållskompostens avfall. Detta ger näring åt jorden. Stallgödsel när vi kan få tag i tycker vi också bidrar bra med näring.

Vid höstgrävningen tömmer vi den nu 1 år gamla komposten och gräver ner den i trädgårdslandet samt lägger på våra rabatter. Vi har två fack på trädgårdskomposten så att vi alltid har en omgång under kompostering till nästa säsong.

Barbro och Ingvar Rosander

Till sidans början: Konsumtion & livsstil -resultat

Till redovisningar Uppdrag 4 Fritid

Till resultat och redovisningar Uppdrag 9 Vit jul kan firas grönt

_______________________________________________________________________

Redovisningar Uppdrag 8 ”Köpstopp”

Uppdrag 8 var ett två veckor långt köpstopp där KlimatPiraterna bara ska köpa sådant som är nödvändigt. Vad som är nödvändigt formulerade var och en i ett ”traktat” som beskriver det man måste köpa. Köpstoppet inleds den 13 och avslutas den 27 november 2010.
Passande nog är lördagen den 27 november en ”Internationell köpfri dag” detta år.

Som inspiration under Uppdrag 8 fick alla KlimatPirater boken Växla ner! 77 sätt att leva bättre på mindre av Karin Lilja. Konsument Falun och Konsument Borlänge skänkte boken till KlimatPiraterna.

KlimatPiraterna fick välja om de ville bli intervjuade eller om de ville skriva själva. Intervjuerna gjordes av Veronica Lidman Ek, Falu Kommun och Inger Rosendahl, Borlänge Kommun. Båda är konsumentsekreterare.

Läs uppdraget här:
Uppdrag 8 Köpstopp pdf

Gå till sidan för uppdraget:
Sida Uppdrag 8 köpstopp

Redovisningar från Borlänge

Uppdrag 8 köpstopp
Inger Rosendahls sammanfattningar av intervjuer med tre familjer i Borlänge

Fråga 1 Hur upplevde du köpstoppet och vad du köpte medan det pågick?
Fråga 2 Vad anser du vara nödvändig konsumtion?
Fråga 3 Hur många kronor har du sparat under de två veckorna med köpstopp?

Annmari Bergkvist

Fråga 1. Vi köpte inte mer mat än vi behövde och köpstoppet gör att man verkligen tänker till-
Eftersom vi håller på och renoverar så passade vi på att utnyttja extrapriser på bland annat en såg.
Fråga 2. Mat och drivmedel och i viss mån kläder. I vårt fall även kostnader för renoveringen.
Vi har tänkt till hur vi använder bilen.
Fråga 3. Cirka 500 kronor.
Reflektion: Köpstoppet borde vara under en längre period för att kunna ge effekt.

Jenny Landby Nilsson och Jan Berg

Fråga 1. Positivt att det bara var två veckor. Vi var mitt i en period av kalas så vi fick tänka till vid presentköp, upplevelser istället för varor. Vi åt ute en gång per vecka.
Man fick tänka till vad som är nödvändig konsumtion och köpte helst ekologiskt och närproducerat. Måste jag ta bilen var en annan tanke…
Fråga 2. Det man förbrukar som mat och drivmedel. I ett längre perspektiv, vad behöver vi…
Fråga 3. Cirka 1500 kr, mest på impulsköp.
Reflektion: Att ha ett köpstopp en vecka efter varje löneutbetalning skulle stoppa många impulsköp. Det är både en ekonomisk och ekologisk vinning att ha köpstopp lite då och då.
För dåligt och för dyrt utbud av KRAV- märkta livsmedel i vissa butiker.

Liselott Öström och Emilie Öström

Fråga 1. Vi följde vårt traktat förutom utgifter för dans och bio. Det ä svårare att avstå kostnader för umgänge och restaurangbesök än det är för inköp av olika varor.
Fördelar med köpstopp är mindre stress och att man får en möjlighet att tänka över vad man behöver. Man tager vad man haver i sin frys mm.
Vi var mer motiverade när vi gjorde ett frivilligt köpstopp i början av året efter att ha läst en bok om köpstopp.
Fråga 2. Vi gjorde endast kompletterande matköp plus nödvändiga klädköp. Det går att avstå prylar särskilt med tanke på den globala uppvärmningen.
Fråga 3. Svårt att göra en uppskattning.

Inger Rosendal, Borlänge Kommun gjorde intervjuerna ovan.

Anneli och Dick Jonsson

Uppdrag 8, Köpstopp 20nov. – 4 dec.2010
Vi bestämde innan, att vi fick handla nödvändig mat under vårt köp-stopp och bensin. + annat som ev. skulle dyka upp som vi tycker är extra viktigt. Vi visste att vi inte skulle vara i behov av att köpa kläder eller presenter under denna tid – så i det avseendet var det inte några problem.

För våran del betydde inte köpstoppet så mycket, eftersom vi i vanliga fall inte handlar så mycket ”onödigt” (vad vi nu menar med det ordet!). Vi har en matkällare full med egenodlade potatisar och lök, äpplen, äppelmos, sylt, saft, squashinläggningar + sådant vi passat på att handla när det är förmånliga priser. + att vi har två fulla frysboxar med grönsaker, bär, bröd, + annat vi passar på när det är extrapriser, kyckling, fiskfiléer, egenfiskad fisk, köttfärs, lammkött etc.

Det var inte mycket vi sparade in under köpstoppet, eftersom jag inte tror att vi skulle handlat så mycket mer, även utan köp-stopp. Ska jag nämna en siffra, kanske 200 kr, är något så när relevant, som vi sparat in.

Det som kom utöver vad vi bestämt att vi fick handla, var att vi beställt ett lamm, som kom just under denna tid. 11 kg lammkött á 50 kr= 550 kr.

Det känns inte som att köp-stopp är något som passar oss så bra. Som inte heller skulle påverka våran ekonomi särskilt mycket. Jag tror däremot att man ska tänka medvetna val hela tiden, välja vad man bestämmer att handla, inte köpa så mycket onödigt, och tänka på att det är miljövänligt ur alla aspekter, var och hur det är producerat och hur det används.

Det att låta bli att handla, saker som man behöver, under en tid – tror jag tvärtemot kan bli dyrare. Ur privatekonomiskt hänseende är det bättre att passa på att handla sådant man vet att man kommer att behöva när det t.ex. är utförsäljning, köpa när det inte är säsong.
Men det har varit spännande att vara med på detta försök i alla fall!

/Anneli Jonsson

Helena Korpela

Under två veckor av köpstopp har jag tänkt till innan jag handlat. Jag har t ex försökt använda förbrukningsvaror och mat som redan finns hemma i första hand. (Jag har haft med mig min tygkasse när jag handlat). Istället för att köpa färdiga varor har jag köpt råvaror, t ex gjort egna såser till maten. Jag har använt mig av mer fantasi under den här tiden än om jag inte behövt tänka till vad som ska handlas. Planeringen av råvaror har också blivit något bättre än tidigare.
Vi var några vänner som kom på att vi kan dela på råvarorna och äta god mat gemensamt hemma hos någon. Det blir både roligare och billigare så. Och så behöver vi inte kasta så mycket mat, det mesta brukar gå åt! Det går också köpa en större förpackningar när man är fler än när jag skulle varit ensam, och billigare blir det!
Det är klart att jag missade någon dag och gick och åt lunch ute när jag blivit så pass hungrig och glömt planera vad jag ska äta. Då kom min älskade syster och påminde mig när det redan var försent, ha! De flesta dagar har jag ändå ätit hemma. Ett undantag var när jag skulle bjuda en kamrat på födelsedagsmiddag. Jag har även blivit bjuden på mat och vet inte riktigt om det räknas.

Eftersom jag egentligen inte skulle handla så mycket, så bestämde jag mig för att handla kläder begagnat. Min syster nappade också på idén och vi gick och handlade tillsammans. Det kändes i alla fall ok att handla när jag ändå handlade miljövänligt och att pengarna gick till en god sak, och så blev det billigt förstås!
När det gäller förbrukningsvaror har jag handlat när det har tagit helt slut, t ex värmeljus kanske inte är livsnödvändigt, men ändå ett mysigt och billigt sätt att glädjas av vardagen när det börjar bli mörkt. Och då går det ju spara på lamporna en stund.

Jag är ute och dansar en hel del, och då är det samåkning som gäller. Nu under ”köpstopp-perioden” har jag gått på de billigare alternativen av danslokaler, på bygdegårdar samt medlemsdansen på söndagar som ligger lokalt anknuten.
Av: Helena Korpela

Redovisningar från Falun

Uppdrag 8 köpstopp.
Veronica Lidman Eks intervjuer med sex familjer i Falun

Fråga 1 Hur upplevde du köpstoppet och vad du köpte medan det pågick?
Fråga 2 Vad anser du vara nödvändig konsumtion?
Fråga 3 Hur många kronor har du sparat under de två veckorna med köpstopp?

Evelina Bergqvist Blohm

Vi köper nästan ingenting utan en medveten tanke, förutom godis, snacks och en del hämtmat. Alltså var det just detta sistnämnda som vi skar bort under köpstoppet. Vi gjorde lite hemmagodis istället för att köpa. Vi tog en utefika också i samband med en barnaktivitet. Det skapade tankar kring sådan konsumtion, att en utefika kostar men är värd sina pengar i socialt avseende. Under uppdraget fick vi extra många tankar kring konsumtion, speciellt tänkte vi på ”vad är nödvändig konsumtion”? Och vad får konsumtionen för konsekvenser, för vår ekonomi, vår hälsa och för miljön? Vad är hållbar konsumtion egentligen? Vår familj utsätts inte för så mycket frestelser eftersom vi sällan besöker centrum med alla affärer. Inga lockelser = inga köp. Det krävs mod, men också sparkapital för att kunna ”växla ner”, verkar det som. Har man inga ekonomiska marginaler vågar man kanske inte gå ner i tid eller säga nej till jobb. Det är också en aspekt att fundera över i hållbarhetsperspektiv.

Niklas Karlevill

I vårt traktat hade vi mat och nödvändiga förbrukningsvaror. Vi konstaterade att vi har mycket i frysen och annat hemma, som vi kunde äta av. Det blev endast en utemiddag och ett glas vin, som gick emot köpstoppet, eftersom min fru var på affärsmiddag en kväll. Vi har konstaterat att vi äger mer saker än vad vi egentligen behöver, och att man alltid kan låna av någon eller köpa begagnat. En aspekt i sammanhanget är, att i vårt rika konsumtionssamhälle är varor, som borrmaskiner till exempel, så billiga att man konsumerar ”för att man har råd”. Uppdraget har fått oss att påminna ännu mer om Medvetna val, om att tänka efter före. Ha gärna ett längre köpstopp nästa gång, om ni tänker köra projektet igen.

Christina Landén

Jag tänkte att det här med köpstopp kommer inte att bli några problem. Jag handlar ju nästan ingenting i alla fall. Men, jag blev mycket medveten om mitt beteende som konsument under köpstoppet. Jag brukar nämligen strosa runt på stan, och speciellt slinka in på Myrorna, en halvtimme efter jobbet innan det är dags att hämta på dagis. Nu fick jag helt plötsligt inget köpa, ens på Myrorna. Köpstopp var befriande och skönt. Det är tidskrävande att shoppa. Jag köpte bara det mest nödvändiga och bara nyttig/bra mat ingen glass, eller så. Jag försökte även använda tygblöjor på min 1,5 åring under köpstoppet. Det var bara ett onödigt köp som jag gjorde under den här perioden. Jag hittade en fin kappa på Röda Korsets second handbutik. Jag tänkte att den här kappan är unik, och jag kunde inte vänta med att köpa den. Det var ett bra uppdrag som även framtida Klimatpirater bör få testa, tycker jag. Köpstoppet väckte många tankar, intressant. Jag sparade uppskattningsvis några hundralappar, tror jag.

Mikael Källman

Ett spännande och inspirerande uppdrag! Första helgen var vi i Uppsala och det var den största utmaningen under köpstoppet, att inte konsumera där. Annars utsatte vi oss inte för så många frestelser under den här tiden. Vi höll oss till ett traktat med det allra nödvändigaste, såsom livsmedel och medicin. Den främsta reflektionen var att det är skönt att slippa shopping! Vi har kanske inte sparat så mycket pengar men vi har sparat en hel del tid. Att planera inköp tar också tid, att jämföra priser hos olika säljare till exempel tar mycket tid.
Boken var bra, gav några tips. Nästa gång kan ni låta familjerna ha längre köpstopp, fyra veckor till exempel. (KlimatPiraterna fick boken: ”Växla ner! 77 sätt att leva bättre på mindre” av Karin Lilja.)

Uno Skog och Fia Möller Skog

Vi hade ett mycket genomtänkt traktat, men det sprack första dagen: p-avgift på parkeringen hade vi inte tänkt på! Bara det är intressant, apropå vart pengarna tar vägen. Fia köpte någon cykelattiralj till sin vintercykling, vilket var oplanerat. Uppdraget gick bara bra i övrigt. Vi har fört kassabok hela 2010 så vi har koll på vår konsumtion. Vi kan tipsa andra om att handla färre dagar per vecka och då göra planerade inköp. Det sparar pengar. Vi tömde frysen på mat. Vi köpte mat för endast 116 kronor under köpstoppet. Uppdraget skärpte sinnet angående medveten konsumtion. Boken var inspirerande. Det var ett roligt uppdrag, och det var faktiskt skönt att slippa handla.

Sonja Wahlstein

Ett mycket bra uppdrag, tycker jag. Tankarna som man hade förr i tiden när man förde kassabok kom tillbaka nu när jag skrev ner allt jag handlade under två veckor. Jag har reflekterat över hur mycket småjox man ändå köper, et är inte klokt! Jag tömde skafferiet och frysen. Åt upp hallonen som man tror att man ska spara till nått kalas … Jag gjorde dock inga besparingar för jag köpte julklappar åt mina barnbarn, i alla fall.

Veronica Lidman Ek, Falu Kommun gjorde intervjuerna ovan.

Ylva Larsson

Hej, här kommer kommer vår beskrivning av köpstoppet.
Vi inledde köpstoppsperioden med en resa till Köpenhamn. Där var det svårt att avstå att köpa mat och fika. Väl hemma bestämde vi oss för att i största möjliga mån äta av det vi har hemma, och det gick bra. Vi hade matlåda till lunch på jobbet och bakade bröd till frukost. Vissa dagar ”krävde” dock lunch eller middag ute. Det är svårt att avstå från lunchmöten eller middag ute när en kollega ska avtackas. Vi hade skrivit i vårt traktat att vi inte ville att köpstoppet skulle drabba andra så vi klassar viss mat ute som ok enligt reglerna. Den onödiga (men trevliga) matkonsumtionen som gjordes bestod nog av chips och dipp, en fredagstradition i vår familj.

Vi använder inte bilen speciellt mycket till vardags, vi promenerar till jobbet och handlar alltid i stan. När vi använder bilen är det oftast för längre resor dit man inte enkelt kan åka tåg eller cykla. Vi praktiserade detta även under köpstoppsperioden och åkte enbart en gång till Hudiksvall.

I form av saker så köpte vi en del, men bara småsaker som får ses som ”investeringar”, saker vi skulle köpt senare. Vi har ganska nyligen flyttat och köpte t ex spikar för att fästa sladdar i och blommor för att öka trivseln hemma.

Sammanfattningsvis var köpstoppet en bra upplevelse. Det gav oss anledning att reflektera över vår konsumtion, vad vi köper och varför. Det skulle inte vara långsiktigt hållbart för oss att inte konsumera, men att ha ett köpstopp någon/några gång per år är en bra idé. Framförallt för att man får göra rensning i skafferi och frys.
Hälsningar Ylva Larsson

Cathis och Torsten Dicander

Föresats och köpstoppstankar:

¤ Att använda så mycket som möjligt av det som legat för länge i skafferi och frysar. Minska på onyttigt julbak ( ej pepparkakor) och dyrbar julmat.

¤ Att ersätta de köpta grönsakerna (tomater, gurka, salladssorter, paprika etc.) med de billigare rotfrukterna morötter och kål och ta vara på egen skörd av purjolök, grönkål, mangold som finns i frysen.

¤ Att inte tanka bilen i onödan utan som vintercyklister ta cykeln i stället.

¤ Att i större utsträckning använda den ekologiskt odlade potatisen för 5 kr/kg i stället för dyrare produkter som couscos, quinoa, matvete etc.

¤ Att baka eget surdegsbröd för 20kr/kg i stället för det köpta som är dubbelt så dyrt och inte lika nyttigt och gott.

¤ Att göra grejor som är gratis med barnbarnen i stället för att köpa.

¤ Att motionera mera på hemmaplan som inte är förenat med dyra resor.

¤ Att undvika lunch ute om det inte går att använda kuponger där 2 äter för 1, d.v.s. 40 kr/person, som vi köpt för att stötta barnbarnens föreningar.

¤ Att undvika ”Ta till vara”, andra loppis och oplanerade stadsresor för att inte falla för frestelsen att impulsköpa saker som inte är nödvändiga.

¤ Att undvika belöningar: ”Det här kan vi väl unna oss” Sätta lås på börsen!

¤ Att annonsera gratis på Falutorget eller Annonsbladet för att få tag i en planerade saker som är ett måste och som man verkligen är i behov av.

¤ Att skrota den jul/adventsbelysning som inte funkar i stället för att komplettera och/ eller köpa ny.

¤ Att målet Köpstopp inte skall vara ett fyrkantigt måste utan skall stimulera till eftertanke: Vad kan vi förändra i vårt köpbeteende så att vi blir bättre på våra dagliga vanor utifrån ett ekonomiskt och miljömässigt tänk?

Så här blev det:
Vi köper ekologiskt kött och fläsk billigt från en granne som vi i gengäld hjälper med djurpassning och stängsling. Frysen är därför fylld med kött som har en benägenhet att ligga alltför länge. Det här är ett perfekt tillfälle att se över och äta av ”överflödet”.

Vi odlar själva en hel del grönsaker och köper när det är som billigast genom att vi har bra förvaringsmöjligheter i jordkällare på gården. Dyra importerade grönsaker undviker vi den här årstiden. C-vitaminet får vi från rönnbär som finns kvar i frysen från den rikliga tillgången förra året. En sallad på rivna morötter, kålrot, vitkål, blomkål och egen purjolök som jag slakar med en kryddig salladsdressing finns alltid färdig som stomme i kylskåpet. Dessutom har vi alltid en burk med samma grönsaker skurna i bitar att knapra på som mellanmål och att ställa fram till barnbarnen som inte gillar mixad sallad.

Den förvällda mixade grönkålen, mangolden och grönsaksmixen med egenplockad svamp i frysta portionspåsar (plastpåsar med mjölkförpackningar som ytteremballage) bildar också stomme i stuvningar, grytor och soppor till ett billigt pris. En stor tillgång att ta vara på när ”man tager vad man haver” i stället för att handla dyrbara alternativ.

Potatisen har fått vara och är ett billigt alternativ för oss även de veckor då det inte råder köpstopp. Rostad potatis med morötter, lök, palsternacka, selleri etc. är kalasmat! Potatis, grovt mjöl, ägg, keso, solrosfrön m.m. i rårakor med lingonsylt är en favorit som alternativ till pannkakor med vitt mjöl. Det är inte det tillfälliga sparandet som ger resultat utan det är långsiktiga handlingar som är viktiga i sammanhanget.

Det hembakade brödet som är både nyttigare och hälften så dyrt har varit vår ständiga ”spargris” genom åren. Det blir så enkelt om man gör det till en vana. Det är en utmaning för mig att inte behöva köpa matbröd. Jag varierar recepten och blandar ingredienser efter tillång. Just nu gör jag en variant av det surdegsbröd som finns på påsen för grovt rågmjöl. Alla älskar grovt hembakat matbröd och ingen är rikare än mig när jag lägger mina limpor i frysen eller ger bort av mitt överflöd till släkt och vänner i stället för köpta presenter.

Under de här två sparveckorna har barnbarnen också fått dra sitt strå till stacken. Vi gjorde en försenad halloweenhelg med en sju- och två- nioåringar utan att köpa en enda amerikansk kommersiell pryl. I stället cyklade vi ner till vårt sommarhus i Staberg – ett äventyr i sig den här årstiden. Där eldade vi på stranden med ved och upplevde mörkret och ljuset utan onödiga inköp. Leken med tomtebloss från förra julen var fullt tillräckligt för dem innan vi kröp in i värmen från fotogenkamin och eldstad. Dagen efter gjorde vi vackra mossfat med ris, kottar m.m. för att sedan pryda dem med ljus till våra anhöriga i Minneslunden. Det blev ett handgjort, billigt alternativ i stället för gravlyktor och kransar som samtidigt gjorde barnen delaktiga att hedra sina bortgångna.

Först kom kylan och sedan lägligt för att idka motion på hemmaplan. Det inbjöd till att skrinna på granntjärnen och skida på golfbanan dit vi tar oss gående eller på cykel. Isen och spåren här hemma är inte perfekta, men duger för oss för. För att ta sig till stan på kulturella nöjen har vi nyttjat gratisbiljetter till bussen som vi fått från Dala-teatern. Vi har också samåkt med grannarna när det gått. Det betyder att vi sparat mera bensin än vanligt de här köpstoppsveckorna.

Att luncha i stan är nödvändigt ibland när vi spar ihop många ärenden, som tar hela dagen. Tillsammans med vänner äter vi gärna 2 för 1 på de kuponger vi har i rabatthäftet och förenar det lekamliga med social samvaro. Det har blivit en sport oss emellan att utnyttja rabattkupongerna, som gärna faller i glömska. Även vid teaterbesök unnar vi oss en god middag i goda vänners lag på rabatt.

Ett stort nöje är att ”bara gå in och titta” på Ta till vara m.fl. loppisar. Det är billigast att avstå när det inte finns något speciellt köpbehov. Det är vad jag gjort hela senaste månaden utan att jag direkt saknar det.

Inga större utsvävningar på nöjeskontot under köpstoppsveckorna annat än teater och kultursoppa till rabatterat pris genom vänner och utnyttjande av årskortet. Det var redan förbeställt och av 3 evenemang avstod vi ändå 1, som var det dyraste för att hålla utgifterna nere. Även det kan man införa i sitt vardagstänk efter köpstoppet.

2 olika julbelysningar har vi skrotat, utan att köpa nya. Det är lika fint ändå och är samtidigt en elbesparing under hela jultiden eftersom de tidigare lyst 15-23 under minst 2 månader.

I Annonsbladet www.annonsbladet.com och Faluntorget www.faluntorget.se annonserar man gratis som privatperson. I den förstnämnda har vi gjort många lyckosamma affärer. På julafton har vi tänkt att roa våra familjegäster med gamla diabilder. Både barn och barnbarn har önskat det, men vår gamla diaprojektor har pajat. I Annonsbladet fick jag snabbt napp på en projektor för 300 kronor, och det är precis vad vi behöver för att uppfylla gästernas önskningar. Vi har även annonserat efter skidutrustning, långfärdsskridskor och Lego till julklappar till, för att vi gemensamt skall kunna nyttja skidspår och isar som än så länge är gratis och förenar nytta med nöje.

I år bjuder på adventskaffe med eget matbröd bakat i bagarstugan i stället för sötsaker.

Svar på frågor
1. Vi upplevde inte köpstoppet svårt på något vis, utan ser det som en inledning till ett konsumtionstänkande på lång sikt. Förbeställda teaterbiljetter, en begagnad diaprojektor för bildvisning som bidrag till julens nöje och att vårt beställda fläskkött från grannens gris levererades var utgifter som ”drabbade” oss under köpstoppet. Även brödbaket i bagarstugan som inte är onödigt, kommer att räcka länge både till oss själva och att dela med sig som gåva till släkt och vänner, men kostade en del extra mitt i köpstoppet

2. Onödig konsumtion sker om man utsätter sig för oplanerade köptillfällen och slinker in i affärer bara för att titta. Att slänga mat, köpa dyrbara grönsaker för årstiden och inte ha koll på frysar, ta bilen i tid och otid, elda för kråkorna och ofta äta ute, bidrager också till onödig konsumtion.

3. Svårt att svara på men nog märks det tydligt att medvetenheten att spara ger resultat på sikt.

Det var vår redovisning och svar på frågor i sen timme, från Dicanders i Aspeboda.

Till sidans början: Konsumtion & livsstil -resultat

Till redovisningar Uppdrag 4 Fritid

Till redovisningar Uppdrag 8 Köpstopp
_______________________________________________________________________

Uppdrag 9 Schysst Jul -resultat

KlimatPiraterna fick ett häfte med tips på hur julen kan firas grönt. De skulle undersöka vilka tips som var användbara i deras hushåll. De redovisade genom att markera inom vilka områden de hade glädje av MedvetnaVals Jultips. Vi hade tips inom områdena: El och energi, Mat, Konsumtion och Resor. Så här blev resultatet:
_______________________________________________________________________

Se uppdraget, tips och resultat här (resultat på sida 4):
En Vit Jul blir Grön -Uppdrag 9, tips och resultat pdf

Gå till sidan för uppdraget:
Sida Uppdrag 9 Fira en vit Jul grönt!

Skrivna redovisningar

Ett par KlimatPirater valde att skriva ner hur du firade sin vita Jul grönt …

Från Sofia Möller Skog

Familjen Möller-Skog, FalunEl/energi
Lagom till julafton kopplades vårt nya vattenburna värmesystem på och värmen spred sig skönt från vår splitter nya fjärrvärmecentral. Det var bästa julklappen till oss själva! Hej då direktel!

SVT Plus har sänt ett inslag om deras fjärrvärme.
Se inslaget på SVT Play: SVT Plus 10-12-09

Sofia berättar hur det gått: Videohälsning

Mat
Vi drog ner mycket på julmaten i år och lyckades med bedriften att inte ha så många rätter fast det var knytkalas med släkten.

Vårt bidrag till julbordet blev ekologisk svensk lammstek och rotfrukter i ugn. Bröd och småkakor bakade vi själva.

                           Lammstek

Resor
Vi körde bil till Roslagen där vi firade julen. Jag tycker det är svårt att avstå bilen för långresor med fyra barn. Vi samåkte dock med barnens farmor, och vi försöker alltid att köra ”snålt”.

Konsumtion
Det blev julklappar till barnen men för första gången lyckades vi vuxna dra ner rejält på att köpa till varandra. Jag har försökt få min släkt att dra ner på julklapparna i flera år men i år kändes det som att de hade större förståelse i och med vår medverkan i Medvetna Val.
Fia

Från Susanna Karlevill

Vi har inte direkt haft någon användning för de ”gröna tipsen” vi fick, men det beror på att vi redan följer de flesta. Vårat sätt att fira en grön jul:
* Vi firar hemma i ”liten” skala och reser ingen stans.
* Vi har ett ganska litet julbord och lagar vår egen julkorv, bakar eget matbröd och kaffebröd.
* Vi har mycket ljus, men har stöpt dem själva av stearin. Värmeljus köper vi, men även där bara 100% stearin och vi har sedan länge sorterat aluminiumformarna.
* På el/energi sidan har vi hängt upp draperier för ytterdörren och tänkt på att ständigt släcka belysning helt och hållet, samt har en ganska sval inomhustemperatur.
* Vi tar granen får vår egen mark.
* Julklapparna blev både köpta saker och upplevelser, men tanken att få det så miljö
vänligt som möjligt fanns hela tiden. Inga juldekorationer köptes in.
* Så sist, blommorna. Jag köpte två julstjärnor på Torsångs handelsträdgård och några hyacinter som jag gjorde grupper av. För att vara mig var det en ganska stor neddragning…

Så till sist önskar vi dig och alla andra klimatpirater ett Gott Nytt År.

M V H Susanna
_____________________________________________________________________

Till sidans början: Konsumtion & livsstil -resultat

Utsläpp av CO2e från konsumtion -tabell

Till redovisningar Uppdrag 4 Fritid

Till redovisningar Uppdrag 8 Köpstopp

Till resultat och redovisningar Uppdrag 9 Vit jul kan firas grönt