Uppdrag 6 Testmatlagning

Seminariet var på biblioteket i Borlänge tisdag 7 september. Bonnie Nilzon talade om ekologisk odling. Han är en av Dalarnas första KRAV-bönder. Bonnie avslutade med att uppmana alla att handla KRAV-märkt mat! I synnerhet kött bör vara svenskt och KRAV-märkt. Det får gärna vara producerat nära dig. För annan mat rekommenderas även det som är märkt med ”EU-bladet”

Unni Öhman, från Borlänge Kommun, demonstrerade montering av en tunnbrödsrulle. Publiken som fick provsmaka tyckte att den smakade bra!

KlimatPiraterna fick Uppdrag 6 Skördetid som går ut på testmatlagning. KlimatPiraterna fick fyra recept ur broschyren ”Recept för ett bättre klimat” från Svenska Naturskyddsföreningen. Tre av rätterna var vegetariska. Färsbiffar skulle lagas av ekologiskt kött eller viltkött. Till färsbiffarna fanns ett vegetariskt alternativ. Uppdraget gick ut på att köpa råvaror till, laga och provsmaka rätterna.

Det här olika momenten skulle bedömas och få poäng 1 – 5 vid testmatlagningen:
# Inköp: Hur enkelt var det att få tag i ingredienserna?
# Tillagning: Var det lätt eller svårt att laga rätten?
# Provsmakning: vad tycker du om matens utseende och smak?

Till resultat Uppdrag 6 Testmatlagning:
Resultat Uppdrag 6 Testmatlagning

Läs uppdraget som pdf här:
Uppdrag 6 Testmatlagning

Se recepten som pdf här:
Recept till testmatlagning

Recepten är hämtade från SNF:s broschyr:
Recept för ett bättre klimat

Bonnie Nilzon föreläser om ekologisk odling. På bilden visar han en blålusern med mykorrhizaknölar på rötterna. Foto Bernt Lindberg

Se fler bilder från evenemanget här:
MedvetnaVals Fotogalleri

_______________________________________________________________________

KlimatPiraternas tre uppdrag om mat

KlimatPiraternas har fått tre uppdrag som handlar om mat. Alla MedvetnaVals tips om mat utan gifter och med mindre påverkan på miljö och klimat är samlade vid uppdrag 2.

Uppdrag 2 Vårt dagliga bröd.
Vårt dagliga bröd

Uppdrag 6 Testmatlagning.
Du är på den sidan nu!

Uppdrag 10 Säsongsmat o Restaurangtest.
Säsongsmat o Restaurangtest

_______________________________________________________________________

Naturbeteskött -bra för natur, miljö och klimat!

        Några av Borlänge Kommuns kor av rasen Highland Cattle. 

Naturbete främjar biologisk mångfald. Det är energisnålt och gör att näringsläckaget minskar. All boskapsuppfödning innebär utsläpp av metangas som bidrar till växthuseffekten. Ny forskning tyder på att utsläppen kompenseras i betade gräsmarker. Genom upptag av koldioxid i växterna och lagring av kol i marken blir nettoeffekten ändå positiv i naturbetesmarkerna och växthuseffekten minskar. Permanenta gräsmarker som inte plöjs har visat sig ha kolsänkeförmåga i paritet med skogsmarkerna.

Läs om naturbeteskött på WWF:s hemsida:
Naturbeteskött -bra för naturen, miljön och klimatet!

Borlänges Highland Cattle

Borlänge Kommun har ungefär hundra kor av rasen Highland Cattle. Sedan 1994 går de i hagar vid Vassjön och Häggenäs i Sör Amsberg. Där bidrar kornas betande till öppna marker och ökad biologisk mångfald med fler växt- och djurarter. Tidigare har köttet från korna sålts i mataffärer. Idag serveras det till Borlänges skolelever, förskolebarn och äldre.

Läs om Borlänges Highland Cattle i Dalarnas Tidningar:
Kommunens kor blir skolmat

_______________________________________________________________________

Vill du ha råvaror och annat direkt hem?

Det finns företag som levererar direkt hem till kundens dörr. Vi känner till två företag som som har sådana tjänster och levererar i Borlänge och Falun.

Gladmat

Gladmat arbetar med att sälja ekologiska livsmedel och lokalt producerade livsmedel från ortens lantbrukare och livsmedelsproducenter, till dig som bor i närområdet. De har även rättvisa och ekologiska importerade livsmedel.

Läs mer här: Gladmat – webbutik

Prioleva

Prioleva Middagsservice levererar fräscha, närproducerade råvaror av bästa kvalitet direkt till din dörr en gång i veckan. Råvarorna tillsammans med våra recept hjälper dig till en enklare och sundare vardag.

Läs mer här: Prioleva
_______________________________________________________________________

Tidningen Vi i Villa har ett reportage om skördetid: Vi i Villa: Skördetid

Foto från Vi i Villa