Mat -resultat

Här finns resultat från tre uppdrag
Uppdrag 2: Vårt dagliga bröd, Uppdrag 6: Testmatlagning och Uppdrag 10: Säsongsmat och restaurangtest.

Till Resultat Uppdrag 2 Vårt dagliga bröd

Till Resultat Uppdrag 6 Testmatlagning

Till Resultat Uppdrag 10 Säsongsmat och restaurangtest

Ett resultat från Uppdrag 10 är KlimatPiraternas recept som kan laddas ner här:
KlimatPiraternas Recept pdf

Mat -resultat i genomsnitt

Mat Klimatpåverkan

De hushåll som är KlimatPirater har minskat sina utsläpp för växthusgaser med drygt 30 % till lite över 1200 kg CO2e. Störst minskning i kg är utsläppen från Animalier med 322 kg till 623 kg CO2e. Nästan 52 % mindre. Störst minskning i procent är Cerealier som med nära 67 % till 61 kg. Se detaljer i tabellen nedan. Klicka på diagram eller tabell för större format i pdf.

Mat klimatpåverkan tabell

För att visa vad som ingår i de olika kategorierna har vi skapat en nyckel som du kan se här:
Klimatprofil Nyckel Mat

Uppdrag 2 Vårt dagliga bröd -resultat

Uppdraget gjordes av 16 hushåll under maj månad 2010.
_______________________________________________________________________

Mer information om livmedelstillsatser finns i uppdraget:
Uppdrag 2 Dagligt bröd pdf

Råd för att äta hållbarare finns på sidan för Uppdrag 2:
Sida Uppdrag 2 Dagligt bröd _______________________________________________________________________

Uppdraget gick ut på att KlimatPiraterna skulle undersöka vad som köps hem och äts i hushållet. Metoden var att göra en inventering i kyl, frys och skafferi efter en mall i uppdraget.

1. Leta efter aromämnen och fem tillsatser. Livsmedelstillsatserna som söks efter är omdiskuterade. Sexton hushåll letade efter tillsatser.

Så många som 75 % av hushållen hittade
E621 Natriumglutamat i livsmedel hemma.

Sötningsmedlet E951 Aspartam hittades i 69 % av köken.

Aromämnen hittades i produkter i 56 % av hushållen.

E952 Cyklaminsyra, E955 Suckralos och E102 Tartazin hittades inte alls eller i mycket få kök. _______________________________________________________________________

2. Vilket ursprungsland har frukterna; apelsiner, päron, äpplen och vindruvor? Årstiden styr tillgång på svensk frukt, maj är en av de månader då utbudet är sämst. Endast 8 % av frukten kom från Sverige. Mest frukt kom från Italien och Spanien med 19 % vardera. Drygt 5 % av frukten köptes från vardera Argentina, Chile, Dominikanska republiken, Holland, Indien, Polen och USA. _______________________________________________________________________

3. Vilket ursprungsland har grönsakerna; morot, paprika, sallad och tomater?
Sverige i topp med 51 % av grönsakerna. Ett resultat av medvetna val? Därefter Holland 25,5 % och Spanien 13 % och Italien med 6 % av de importerade grönsakerna. _______________________________________________________________________

4. Var är fisken ni brukar köpa fångad eller uppfödd?
Hela 50 % av fisken importerades från Norge. Fisken kom till 15 % från Sverige eller USA. Från Nya Zeeland och Kina importerades 8 % vardera av fisken. Några av hushållen berättar att de nästan alltid köper fisk märkt Marine Stewardship Councils. Ett märke för bra certifierad fisk från hållbara bestånd. _______________________________________________________________________

5. Skriv upp de fem ekologiska produkter ni använder mest av.
KRAV-märkt mjöl fanns i 86 % av köken, havregryn i 71 % och kaffe i 36 %. KRAV-märkt kakao och Krav-pasta hade 29 % av hushållen. _______________________________________________________________________

6. Vilka ekologiska mejerivaror finns i kylen?
Alla (100 %) hade ekologisk mjölk i kylen. Ekologiskt smör/margarin fanns i 64 % av köken. KRAV-Yoghurt i 36 % och KRAV-filmjölk i 29 % av hushållen.
Hälften av hushållen hade ekologiska ägg i kylen. _______________________________________________________________________

7. Finns halvfabrikat i köket? Finns det helfabrikat?
Vad anser du/ni vara skillnaden mellan råvaror, halv- och helfabrikat?

För KlimatPiraterna är det klart att råvaror = obearbetade födoämnen som det ska lagas mat av.

Halvfabrikat = bearbetat födoämne som behöver tillredas. Exempel: snabbkaffe, marsansås, pulversoppor, blodpudding, konserverade bönor, kryddmix, krossade tomater med mera. Är korv halv eller helfabrikat? Falukorv uppfattas ibland som halvfabrikat. Smörgåspålägg som rökt medvurst, ost och skinka uppfattas som helfabrikat. Det är bara att lägga på smörgåsen.

Helfabrikat = frysta färdigrätter, pyttipanna, inlagd sill, köpt potatissallad, kaviar, färdig dressing, pesto, makrill i tomatsås, tonfisk på burk, Soldatens ärtsoppa, senap, ketchup med mera.

KlimatPiraternas redovisningar visar att flertalet strävar efter att laga mat av råvaror. ”Jag vill veta vad som finns i tex köttbullarna eller pyttipannan” är en kommentar. Godast är egna hamburgare, köttbullar, julkorv och potatismos” säger en av dem.
Många av KlimatPiraterna har egna odlingar. ”Allt mer övergår vi till självproducerat!”

Alla har några halvfabrikat i köket.
Färdigrätter finns stort sett inte i KlimatPiraternas hushåll.

Till Resultat Uppdrag 2 Vårt dagliga bröd

Till Resultat Uppdrag 10 Säsongsmat och restaurangtest

Uppdrag 6 Testmatlagning -resultat

Läs uppdraget här:
Uppdrag 6 Testmatlagning pdf

Se recepten här:
Recept till testmatlagning pdf

Gå till sidan för uppdraget:
Sida Uppdrag 6 Testmatlagning

KlimatPiraterna fick fyra recept ur broschyren ”Recept för ett bättre klimat” från Svenska Naturskyddsföreningen. Tre av rätterna var vegetariska. Färsbiffar skulle lagas av ekologiskt kött eller viltkött. Till färsbiffarna fanns ett vegetariskt alternativ. Uppdraget gick ut på att köpa råvaror till, laga och provsmaka rätterna.

Det här olika momenten skulle bedömas och få poäng 1 – 5 vid testmatlagningen:
# Inköp: Hur enkelt var det att få tag i ingredienserna?
# Tillagning: Var det lätt eller svårt att laga rätten?
# Provsmakning: vad tycker du om matens utseende och smak?

Resultat testmatlagning tabell:
Testmatlagning -tabell med resultat pdf

Till sidans början Mat -resultat

Uppdrag 10 Säsongsmat och restaurangtest -resultat

KlimatPiraterna blev guidade på ICA Kvantum i Borlänge 17 januari 2011. ”Välj klimatsmart när du handlar och köp t ex inte tomater på vintern. Dessa kräver mycket mer energi då än vad de gör när det är säsong här hemma”, förklarade Unni Öhman för KlimatPiraterna i butiken. Köp aldrig Holländska tomater!

Läs uppdraget här:
Uppdrag 10 Säsongsmat o Restaurangtest pdf

Gå till sidan för uppdraget:
Sida Uppdrag 10 Butiksguidning – säsongsmat

Uppdraget: säsongsmat & restaurangtest
Del 1 av uppdraget: KlimatPiraterna skulle laga mat efter (vinter-) säsong och skicka in ett recept de använt.

Recepten finns här:
KlimatPiraternas Recept pdf

Del 2 av uppdraget: KlimatPiraterna åt på restaurang och kollade om de är klimatsmarta och miljövänliga.

Resultat från restaurangtesten

Fjorton restaurangtester genomfördes. Tolv i Falun och två i Borlänge. En kort sammanfattning av testerna: Nio av fjorton restauranger hade minst en vegetarisk rätt. Tre restauranger hade tre eller fyra vegetariska rätter. En restaurang har hela sju vegetariska rätter. De vegetariska rätterna smakade bra när de testades. På fem matställen går det att få vegetariska alternativ som inte står på menyn. En restaurang uppger att de använder ekologiskt och eller närproducerat när det är ekonomiskt försvarbart. Bara två restauranger uppger att de köper ekologiska eller närproducerade grönsakerna eller gör inköp efter efter säsong. Ekonomin styr vad som köps in till restaurangen.

En restaurang har svensk kött som profil och serverar gärna mer vegetariskt om det finns efterfrågan. Hos dem äter ca 20 av 140 gäster vegetariskt en kväll. En restaurang serverar köttfärs från Siljans Chark.

Två restauranger serverar tigerräkor, den ena serverar också blåmusslor och tonfisk.

Restaurangbesöket skulle utvärderas med hjälp av de här frågorna:
1. Vilken/vilka vegetariska rätter finns på menyn?
2. Går det att få vegetariska alternativ som inte finns på menyn?
3. Hur smakar den vegetariska rätten och vad innehåller den för ingredienser?
(är de ekologiska, närproducerade etc.)
4. Om det finns få vegetariska rätter på menyn: varför? (Dålig efterfrågan t.ex.)
5. Är grönsakerna i salladsbuffén efter säsong, ekologiska eller närproducerade?
6. Innehåller menyn ”miljöbovar”? Det kan vara tigerräkor, rödlistade fiskar, kött importerat
från Uruguay och liknande?

Testade restauranger i Borlänge

Burger King DT, Bygatan 33, Borlänge
Muhammed Selo och Malka Elyas testade restaurangen den 25 februari 2011.
1. Ja Det fanns vegetariska Hamburgare
2. Nej
3. Inga ekologiska eller närproducerade rätter
4. Ja, det finns få vegetariska rätter på menyn på grund av dålig efterfrågan.
5. Nej.
6. Nej.

Officerssalongen, Rommehedslägret 3, Borlänge
Anneli Jonsson testade restaurangen den 4 april 2011.
1. Ja, ett alternativ.
2. Nej, det är en dagens rätt, så det är svårt att kräva. Men det är mycket grönsaker på deras salladsbuffé.
3. De försöker att få ekologiskt och närproducerad så långt som möjligt.
4. Dagens rätt.
5. De försöker så långt det går efter de ekonomiska förutsättningarna.
6. Inte vad jag kan förstå.

Testade restauranger i Falun

Banken Bar & Brasserie, Åsgatan 41, Falun
Christina Landen testade restaurangen.
1. Ja. Grönsak quinoa m rödbetor, feta crème och ris
2. Ja. Man kan köpa salladsbuffen som huvudrätt
3. Maträtten var god, men lite väl mycket ris! Rätten innehöll: Ris, fetaost, quinoa, sallad, sockerärter, persilja, svamp och stjälkselleri. Möjligtvis var rödbettorna närproducerat.
4. Enligt personen jag pratade med så fanns det ett ekologiskt ”tänk”(hemska ord) på restaurangen. Detta gällde fisk-, kött- och grönsaksvalen. Samtidigt sa han att det här med närproducerad mat var svårt pga logistiken……
5. Salladsbuffen var någorlunda anpassad efter säsongsutbudet eftersom menyn måste räcka hela 3 månadsperioden som den gäller. Här var det lite otydligt om säsongsanpassat var bra eller inte bra, av den anledningen.
6. En av fyra rätter på menyn var vegetarisk, ibland är dagens soppa vegetarisk också.

Banken Bar & Brasserie, Åsgatan 41, Falun
Fia och Uno Skog testade restaurangen
1. Ja. En rätt.
2. Ja. T.ex. pasta med grönsaker, men fler rätter kunde fixas.
3. Mycket gott. Vi åt rostade grönsaker och mandelpotatispuré.
4. Nej. Det gick att ordna efter önskemål, så det var inga problem.
5. Ingen salladsbuffé serverades på kvällen. Rotfrukterna var svenska. Däremot var det importerade sockerärtor blandat med rotfrukterna.
6. Inget importerat kött – allt kött är svenskt. Ingen rödlistad fisk – endast svensk röding och gös. Däremot tigerräkor – inget aktivt ställningstagande mot det.
Killen som serverade oss var väldigt service- minded och det han inte visste om maten tog han reda på under kvällen. Det gick att få ett ekologiskt alternativ när man valde ett glas vin. Trevligt!
Värt att notera var att potatisen kom från Nås och var ekologisk. Det var inget de skyltade med utan det fick vi veta först när vi frågade. Vi är mycket nöjda med besöket. Både menyn och servicen var till stor belåtenhet.

Banken Bar & Brasserie, Åsgatan 41, Falun
Sonja Wahlstein testade restaurangen
De hade krav kaffe. Fiskgryta med lax, sej och marulk.
Salladsbord, bestod av morötter m fantasilöst bröd, vilka?

Café Vi 3 ,Slaggatan 17, Falun
Familjen Karlevill testade restaurangen den 19 februari 2011.
1. Ja, Pannkaka, bakad potatis m fyllning och bagetter.
2. Ja, vegetarisk tacco tallrik.
3. Pannkaka dalapannkaka.
4. Nej.
5. Finns ingen salladsbuffé.
6. Ja. Parmaskinka från Italien, fetaost, men inga riktigt stora miljöbovar.

Carianna, Pelle Bergs Backe 3, Falun
Sonja Wahlstein testade restaurangen
Fisk var sej (tror jag) lukt god. Rikt o spännande salladsbord. _______________________________________________________________________

Dalasalen, Kaserngården 3, Falun
Barbro och Ingvar Rosander testade restaurangen den 7 april 2011
1. Nej inga på menyn, men ett rikt sallads bord.
2. Nej.
3. Salladerna är med rotfrukter samt traditionella grönsaker (ej svenska).
4. Tyvärr är det inte efterfrågat.
5. Ja och nej.
6. Nej.

Hammars Pizza & Pasta, Åsgatan 25, Falun
Fredrik och Ylva Linder testade restaurangen den 29 januari-2011.
1. Ja (2st förrätter+ 2st huvudrätter)
2. Nej
3. Pastan smakade bra, den innehöll tomat, basilika och ricottaost.
4. Vet ej
5. Finns inte någon salladsbuffé, men kaffet är ekologiskt och kravmärkt.
6. Ja. Tigerräkor, blåmusslor och tonfisk.

Marianns Saloon, Slaggatan 13, Falun
Ylva Larsson och Peter Hammarström testade restaurangen den 15 februari 2011
1. Ja många förrätter och varmrätter, bl.a. tacco sallad och västerbottenpaj mm.
2. Nej. Det gick inte att få vegetariska alternativ. Det fanns inte heller några vegetariska alternativ på barn menyn.
3. Restaurangen kan tänka sig att ta in fler vegetariska alternativ, det är helt och hållet efterfrågan som styr. Idag har de en ”köttprofil” på sin mat, köper gärna svenskt kött. Dock ej svensk fläskfilé och kyckling.
4. På fiskfronten fanns lax och gös. Laxen var oklart var den kom från.
Inga tigerräkor, dock vanliga räkor i en salladsrätt.
En vanlig kväll på Mariannes äter ca 20 st av 140 middagsgäster vegetariskt.

Marianns Saloon, Slaggatan 13, Falun
Liselott Öström testade restaurangen den 11 februari 2011
1. Ja. 7 st.
2. Vet ej
3. Maten var god, men tyvärr var det inte ekologiskt el närproducerat.
4. Det fans gott om alternativ.
5. Nej. Grönsaker inte ekologiska, men köttet är svenskt.
6. Köttet kom från Sverige.

Marianns Saloon, Slaggatan 13, Falun
Fia och Uno Skog ringde till Marianns Saloon och frågade om de serverade ekologisk mat. Killen som svarade ropade på en kollega.
Har vi ekologisk mat? Och förresten – vad är det? Ja det är sånt som inte är besprutat, hördes i bakgrunden. Fast det har vi inte här. Vi bestämde oss för att välja en restaurang som kunde servera oss svensk och ekologisk mat. Valet föll på Banken Bar & Brasseri.

Gamla Stabergs Trädgårdscafé, Staberg 63, Falun
Logo + foto Gamla Staberg Trädgårdscafé & KökSonja Wahlstein testade restaurangen
Fisk var torskrygg.
Salladsbord ganska bra men blandat.
Kaffe och te krav.

Tzatziki, Myntgatan 33 B, Falun
Familjen Spante – Norlander testade restaurangen den 29 januari-2011.
1. Ja. Av 28 rätter hade de tre som var vegetariska.
2. Nej.
3. Vinbladsdolmar var goda. De vegetariska spetten var mest som ett tillbehör och bestod av tomat, lök, paprika och champinjoner.
4. Ja. Borde vara fler.
5. Nej. Nej. Nej.
6. Vet ej, ej svenskt varje fall. Nötfärsen var från Siljans chark.
_______________________________________________________________________
Till sidans början Mat -resultat

Till Resultat Uppdrag 2 Vårt dagliga bröd

Till Resultat Uppdrag 6 Testmatlagning

Till Resultat Uppdrag 10 Säsongsmat och restaurangtest