Uppdrag 8 Köpstopp

Seminariet var på biblioteket Borlänge torsdag 4 november. Daniel Hägerby höll en mycket tänkvärd föreläsning om privatkonsumtion ur ett klimatperspektiv. Daniel är kassör i föreningen ”Medveten konsumtion”.
Läs mer om föreningen här:
Medveten konsumtion
Madeléne Blyckertz berättade om sitt köpstopp som varat i ett par år. Madeleine har deltagit i projektet hållbara familjer i Gävle. Läs mer här: Gävle Hållbara familjer

Veronica Lidman Ek och Sara Mårtensson delade med sig av sina erfarenheter av köpstopp.
Veronica är konsumentrådgivare i Falun och Sara är assistent på MedvetnaVal.
Sara och Veronica gav KlimatPiraterna uppdrag 8 Köpstopp.

Ladda ner uppdraget som pdf:
Uppdrag 8 Köpstopp

Se bilderna från evenemanget här:
MedvetnaVals Fotogalleri

Läs KlimatPiraternas redovisningar av uppdrag 8 längre ner på sidan!

_______________________________________________________________________

Daniel Hägerby från föreningen Medveten Konsumtion i Radio Dalarna

Under seminariet Uppdrag 8: Medveten konsumtion” 4 november höll Daniel Hägerby en mycket tänkvärd föreläsning om privatkonsumtion ur ett klimatperspektiv. Han är kassör i en föreningen ”Medveten konsumtion”. Här är en intervju med Daniel Hägerby från Gomorron Dalarna 9 november 2010. intervjun är uppdelad i tre delar:

Daniel Hägerby i Gomorron Dalarna 2010-11-09 del ett,
Hägerby del ett mp3

Daniel Hägerby i Gomorron Dalarna 2010-11-09 del två,
Hägerby del två mp3

Daniel Hägerby i Gomorron Dalarna 2010-11-09 del tre,
Hägerby del tre mp3

_______________________________________________________________________

Madeléne Blyckertz i Tolvåtio, SR Radio Dalarna

Madeléne Blyckertz Torsdagen den fjärde november 2010 intervjuades Madeléne Blyckertz av Lena Maria Busk i Radio Dalarna.
Madeléne berättar om sitt långvariga köpstopp och nuvarande konsumtionsvanor.

Sist i Tolvåtio hörs ”tant Grön” per telefon. Hon kommenterar Madelénes tankar om minskad konsumtion och kortare arbetstid. Lyssna här:

Madeléne Blyckertz i Radio Dalarnas Tolvåtio 2010-11-04,
Madeléne Blyckertz, minskad konsumtion mp3
_______________________________________________________________________

Redovisningar från Uppdrag 8 ”Köpstopp”:

Uppdrag 8 var ett två veckor långt köpstopp där KlimatPiraterna bara ska köpa sådant som är nödvändigt. Vad som är nödvändigt formulerade var och en i ett ”traktat” som beskriver det man måste köpa. Köpstoppet inleds den 13 och avslutas den 27 november 2010.
Passande nog är lördagen den 27 november en ”Internationell köpfri dag” detta år.

Som inspiration under Uppdrag 8 fick alla KlimatPirater boken Växla ner! 77 sätt att leva bättre på mindre av Karin Lilja. Konsument Falun och Konsument Borlänge skänkte boken till KlimatPiraterna.

KlimatPiraterna fick välja om de ville bli intervjuade eller om de ville skriva själva. Intervjuerna gjordes av Veronica Lidman Ek, Falu Kommun och Inger Rosendahl, Borlänge Kommun. Båda är konsumentsekreterare.

Mer om resultaten här:
Konsumtion & livsstil -resultat

Redovisningar från Borlänge

Uppdrag 8 köpstopp
Inger Rosendahls sammanfattningar av intervjuer med tre familjer i Borlänge

Fråga 1 Hur upplevde du köpstoppet och vad du köpte medan det pågick?
Fråga 2 Vad anser du vara nödvändig konsumtion?
Fråga 3 Hur många kronor har du sparat under de två veckorna med köpstopp?

Annmari Bergkvist

Fråga 1. Vi köpte inte mer mat än vi behövde och köpstoppet gör att man verkligen tänker till-
Eftersom vi håller på och renoverar så passade vi på att utnyttja extrapriser på bland annat en såg.
Fråga 2. Mat och drivmedel och i viss mån kläder. I vårt fall även kostnader för renoveringen.
Vi har tänkt till hur vi använder bilen.
Fråga 3. Cirka 500 kronor.
Reflektion: Köpstoppet borde vara under en längre period för att kunna ge effekt.

Jenny Landby Nilsson och Jan Berg

Fråga 1. Positivt att det bara var två veckor. Vi var mitt i en period av kalas så vi fick tänka till vid presentköp, upplevelser istället för varor. Vi åt ute en gång per vecka.
Man fick tänka till vad som är nödvändig konsumtion och köpte helst ekologiskt och närproducerat. Måste jag ta bilen var en annan tanke…
Fråga 2. Det man förbrukar som mat och drivmedel. I ett längre perspektiv, vad behöver vi…
Fråga 3. Cirka 1500 kr, mest på impulsköp.
Reflektion: Att ha ett köpstopp en vecka efter varje löneutbetalning skulle stoppa många impulsköp. Det är både en ekonomisk och ekologisk vinning att ha köpstopp lite då och då.
För dåligt och för dyrt utbud av KRAV- märkta livsmedel i vissa butiker.

Liselott Öström och Emilie Öström

Fråga 1. Vi följde vårt traktat förutom utgifter för dans och bio. Det ä svårare att avstå kostnader för umgänge och restaurangbesök än det är för inköp av olika varor.
Fördelar med köpstopp är mindre stress och att man får en möjlighet att tänka över vad man behöver. Man tager vad man haver i sin frys mm.
Vi var mer motiverade när vi gjorde ett frivilligt köpstopp i början av året efter att ha läst en bok om köpstopp.
Fråga 2. Vi gjorde endast kompletterande matköp plus nödvändiga klädköp. Det går att avstå prylar särskilt med tanke på den globala uppvärmningen.
Fråga 3. Svårt att göra en uppskattning.

Inger Rosendal, Borlänge Kommun gjorde intervjuerna ovan.

Anneli och Dick Jonsson

Uppdrag 8, Köpstopp 20nov. – 4 dec.2010
Vi bestämde innan, att vi fick handla nödvändig mat under vårt köp-stopp och bensin. + annat som ev. skulle dyka upp som vi tycker är extra viktigt. Vi visste att vi inte skulle vara i behov av att köpa kläder eller presenter under denna tid – så i det avseendet var det inte några problem.

För våran del betydde inte köpstoppet så mycket, eftersom vi i vanliga fall inte handlar så mycket ”onödigt” (vad vi nu menar med det ordet!). Vi har en matkällare full med egenodlade potatisar och lök, äpplen, äppelmos, sylt, saft, squashinläggningar + sådant vi passat på att handla när det är förmånliga priser. + att vi har två fulla frysboxar med grönsaker, bär, bröd, + annat vi passar på när det är extrapriser, kyckling, fiskfiléer, egenfiskad fisk, köttfärs, lammkött etc.

Det var inte mycket vi sparade in under köpstoppet, eftersom jag inte tror att vi skulle handlat så mycket mer, även utan köp-stopp. Ska jag nämna en siffra, kanske 200 kr, är något så när relevant, som vi sparat in.

Det som kom utöver vad vi bestämt att vi fick handla, var att vi beställt ett lamm, som kom just under denna tid. 11 kg lammkött á 50 kr= 550 kr.

Det känns inte som att köp-stopp är något som passar oss så bra. Som inte heller skulle påverka våran ekonomi särskilt mycket. Jag tror däremot att man ska tänka medvetna val hela tiden, välja vad man bestämmer att handla, inte köpa så mycket onödigt, och tänka på att det är miljövänligt ur alla aspekter, var och hur det är producerat och hur det används.

Det att låta bli att handla, saker som man behöver, under en tid – tror jag tvärtemot kan bli dyrare. Ur privatekonomiskt hänseende är det bättre att passa på att handla sådant man vet att man kommer att behöva när det t.ex. är utförsäljning, köpa när det inte är säsong.
Men det har varit spännande att vara med på detta försök i alla fall!

/Anneli Jonsson

Helena Korpela

Under två veckor av köpstopp har jag tänkt till innan jag handlat. Jag har t ex försökt använda förbrukningsvaror och mat som redan finns hemma i första hand. (Jag har haft med mig min tygkasse när jag handlat). Istället för att köpa färdiga varor har jag köpt råvaror, t ex gjort egna såser till maten. Jag har använt mig av mer fantasi under den här tiden än om jag inte behövt tänka till vad som ska handlas. Planeringen av råvaror har också blivit något bättre än tidigare.
Vi var några vänner som kom på att vi kan dela på råvarorna och äta god mat gemensamt hemma hos någon. Det blir både roligare och billigare så. Och så behöver vi inte kasta så mycket mat, det mesta brukar gå åt! Det går också köpa en större förpackningar när man är fler än när jag skulle varit ensam, och billigare blir det!
Det är klart att jag missade någon dag och gick och åt lunch ute när jag blivit så pass hungrig och glömt planera vad jag ska äta. Då kom min älskade syster och påminde mig när det redan var försent, ha! De flesta dagar har jag ändå ätit hemma. Ett undantag var när jag skulle bjuda en kamrat på födelsedagsmiddag. Jag har även blivit bjuden på mat och vet inte riktigt om det räknas.

Eftersom jag egentligen inte skulle handla så mycket, så bestämde jag mig för att handla kläder begagnat. Min syster nappade också på idén och vi gick och handlade tillsammans. Det kändes i alla fall ok att handla när jag ändå handlade miljövänligt och att pengarna gick till en god sak, och så blev det billigt förstås!
När det gäller förbrukningsvaror har jag handlat när det har tagit helt slut, t ex värmeljus kanske inte är livsnödvändigt, men ändå ett mysigt och billigt sätt att glädjas av vardagen när det börjar bli mörkt. Och då går det ju spara på lamporna en stund.

Jag är ute och dansar en hel del, och då är det samåkning som gäller. Nu under ”köpstopp-perioden” har jag gått på de billigare alternativen av danslokaler, på bygdegårdar samt medlemsdansen på söndagar som ligger lokalt anknuten.
Av: Helena Korpela

Till sidans start:
Uppdrag 8 Köpstopp

Redovisningar från Falun

Uppdrag 8 köpstopp.
Veronica Lidman Eks intervjuer med sex familjer i Falun

Fråga 1 Hur upplevde du köpstoppet och vad du köpte medan det pågick?
Fråga 2 Vad anser du vara nödvändig konsumtion?
Fråga 3 Hur många kronor har du sparat under de två veckorna med köpstopp?

Evelina Bergqvist Blohm

Vi köper nästan ingenting utan en medveten tanke, förutom godis, snacks och en del hämtmat. Alltså var det just detta sistnämnda som vi skar bort under köpstoppet. Vi gjorde lite hemmagodis istället för att köpa. Vi tog en utefika också i samband med en barnaktivitet. Det skapade tankar kring sådan konsumtion, att en utefika kostar men är värd sina pengar i socialt avseende. Under uppdraget fick vi extra många tankar kring konsumtion, speciellt tänkte vi på ”vad är nödvändig konsumtion”? Och vad får konsumtionen för konsekvenser, för vår ekonomi, vår hälsa och för miljön? Vad är hållbar konsumtion egentligen? Vår familj utsätts inte för så mycket frestelser eftersom vi sällan besöker centrum med alla affärer. Inga lockelser = inga köp. Det krävs mod, men också sparkapital för att kunna ”växla ner”, verkar det som. Har man inga ekonomiska marginaler vågar man kanske inte gå ner i tid eller säga nej till jobb. Det är också en aspekt att fundera över i hållbarhetsperspektiv.

Niklas Karlevill

I vårt traktat hade vi mat och nödvändiga förbrukningsvaror. Vi konstaterade att vi har mycket i frysen och annat hemma, som vi kunde äta av. Det blev endast en utemiddag och ett glas vin, som gick emot köpstoppet, eftersom min fru var på affärsmiddag en kväll. Vi har konstaterat att vi äger mer saker än vad vi egentligen behöver, och att man alltid kan låna av någon eller köpa begagnat. En aspekt i sammanhanget är, att i vårt rika konsumtionssamhälle är varor, som borrmaskiner till exempel, så billiga att man konsumerar ”för att man har råd”. Uppdraget har fått oss att påminna ännu mer om Medvetna val, om att tänka efter före. Ha gärna ett längre köpstopp nästa gång, om ni tänker köra projektet igen.

Christina Landén

Jag tänkte att det här med köpstopp kommer inte att bli några problem. Jag handlar ju nästan ingenting i alla fall. Men, jag blev mycket medveten om mitt beteende som konsument under köpstoppet. Jag brukar nämligen strosa runt på stan, och speciellt slinka in på Myrorna, en halvtimme efter jobbet innan det är dags att hämta på dagis. Nu fick jag helt plötsligt inget köpa, ens på Myrorna. Köpstopp var befriande och skönt. Det är tidskrävande att shoppa. Jag köpte bara det mest nödvändiga och bara nyttig/bra mat ingen glass, eller så. Jag försökte även använda tygblöjor på min 1,5 åring under köpstoppet. Det var bara ett onödigt köp som jag gjorde under den här perioden. Jag hittade en fin kappa på Röda Korsets second handbutik. Jag tänkte att den här kappan är unik, och jag kunde inte vänta med att köpa den. Det var ett bra uppdrag som även framtida Klimatpirater bör få testa, tycker jag. Köpstoppet väckte många tankar, intressant. Jag sparade uppskattningsvis några hundralappar, tror jag.

Mikael Källman

Ett spännande och inspirerande uppdrag! Första helgen var vi i Uppsala och det var den största utmaningen under köpstoppet, att inte konsumera där. Annars utsatte vi oss inte för så många frestelser under den här tiden. Vi höll oss till ett traktat med det allra nödvändigaste, såsom livsmedel och medicin. Den främsta reflektionen var att det är skönt att slippa shopping! Vi har kanske inte sparat så mycket pengar men vi har sparat en hel del tid. Att planera inköp tar också tid, att jämföra priser hos olika säljare till exempel tar mycket tid.
Boken var bra, gav några tips. Nästa gång kan ni låta familjerna ha längre köpstopp, fyra veckor till exempel. (KlimatPiraterna fick boken: ”Växla ner! 77 sätt att leva bättre på mindre” av Karin Lilja.)

Uno Skog och Fia Möller Skog

Vi hade ett mycket genomtänkt traktat, men det sprack första dagen: p-avgift på parkeringen hade vi inte tänkt på! Bara det är intressant, apropå vart pengarna tar vägen. Fia köpte någon cykelattiralj till sin vintercykling, vilket var oplanerat. Uppdraget gick bara bra i övrigt. Vi har fört kassabok hela 2010 så vi har koll på vår konsumtion. Vi kan tipsa andra om att handla färre dagar per vecka och då göra planerade inköp. Det sparar pengar. Vi tömde frysen på mat. Vi köpte mat för endast 116 kronor under köpstoppet. Uppdraget skärpte sinnet angående medveten konsumtion. Boken var inspirerande. Det var ett roligt uppdrag, och det var faktiskt skönt att slippa handla.

Sonja Wahlstein

Ett mycket bra uppdrag, tycker jag. Tankarna som man hade förr i tiden när man förde kassabok kom tillbaka nu när jag skrev ner allt jag handlade under två veckor. Jag har reflekterat över hur mycket småjox man ändå köper, et är inte klokt! Jag tömde skafferiet och frysen. Åt upp hallonen som man tror att man ska spara till nått kalas … Jag gjorde dock inga besparingar för jag köpte julklappar åt mina barnbarn, i alla fall.

Veronica Lidman Ek, Falu Kommun gjorde intervjuerna ovan.

Ylva Larsson

Hej, här kommer kommer vår beskrivning av köpstoppet.
Vi inledde köpstoppsperioden med en resa till Köpenhamn. Där var det svårt att avstå att köpa mat och fika. Väl hemma bestämde vi oss för att i största möjliga mån äta av det vi har hemma, och det gick bra. Vi hade matlåda till lunch på jobbet och bakade bröd till frukost. Vissa dagar ”krävde” dock lunch eller middag ute. Det är svårt att avstå från lunchmöten eller middag ute när en kollega ska avtackas. Vi hade skrivit i vårt traktat att vi inte ville att köpstoppet skulle drabba andra så vi klassar viss mat ute som ok enligt reglerna. Den onödiga (men trevliga) matkonsumtionen som gjordes bestod nog av chips och dipp, en fredagstradition i vår familj.

Vi använder inte bilen speciellt mycket till vardags, vi promenerar till jobbet och handlar alltid i stan. När vi använder bilen är det oftast för längre resor dit man inte enkelt kan åka tåg eller cykla. Vi praktiserade detta även under köpstoppsperioden och åkte enbart en gång till Hudiksvall.

I form av saker så köpte vi en del, men bara småsaker som får ses som ”investeringar”, saker vi skulle köpt senare. Vi har ganska nyligen flyttat och köpte t ex spikar för att fästa sladdar i och blommor för att öka trivseln hemma.

Sammanfattningsvis var köpstoppet en bra upplevelse. Det gav oss anledning att reflektera över vår konsumtion, vad vi köper och varför. Det skulle inte vara långsiktigt hållbart för oss att inte konsumera, men att ha ett köpstopp någon/några gång per år är en bra idé. Framförallt för att man får göra rensning i skafferi och frys.
Hälsningar Ylva Larsson

Cathis och Torsten Dicander

Föresats och köpstoppstankar:

¤ Att använda så mycket som möjligt av det som legat för länge i skafferi och frysar. Minska på onyttigt julbak ( ej pepparkakor) och dyrbar julmat.

¤ Att ersätta de köpta grönsakerna (tomater, gurka, salladssorter, paprika etc.) med de billigare rotfrukterna morötter och kål och ta vara på egen skörd av purjolök, grönkål, mangold som finns i frysen.

¤ Att inte tanka bilen i onödan utan som vintercyklister ta cykeln i stället.

¤ Att i större utsträckning använda den ekologiskt odlade potatisen för 5 kr/kg i stället för dyrare produkter som couscos, quinoa, matvete etc.

¤ Att baka eget surdegsbröd för 20kr/kg i stället för det köpta som är dubbelt så dyrt och inte lika nyttigt och gott.

¤ Att göra grejor som är gratis med barnbarnen i stället för att köpa.

¤ Att motionera mera på hemmaplan som inte är förenat med dyra resor.

¤ Att undvika lunch ute om det inte går att använda kuponger där 2 äter för 1, d.v.s. 40 kr/person, som vi köpt för att stötta barnbarnens föreningar.

¤ Att undvika ”Ta till vara”, andra loppis och oplanerade stadsresor för att inte falla för frestelsen att impulsköpa saker som inte är nödvändiga.

¤ Att undvika belöningar: ”Det här kan vi väl unna oss” Sätta lås på börsen!

¤ Att annonsera gratis på Falutorget eller Annonsbladet för att få tag i en planerade saker som är ett måste och som man verkligen är i behov av.

¤ Att skrota den jul/adventsbelysning som inte funkar i stället för att komplettera och/ eller köpa ny.

¤ Att målet Köpstopp inte skall vara ett fyrkantigt måste utan skall stimulera till eftertanke: Vad kan vi förändra i vårt köpbeteende så att vi blir bättre på våra dagliga vanor utifrån ett ekonomiskt och miljömässigt tänk?

Så här blev det:
Vi köper ekologiskt kött och fläsk billigt från en granne som vi i gengäld hjälper med djurpassning och stängsling. Frysen är därför fylld med kött som har en benägenhet att ligga alltför länge. Det här är ett perfekt tillfälle att se över och äta av ”överflödet”.

Vi odlar själva en hel del grönsaker och köper när det är som billigast genom att vi har bra förvaringsmöjligheter i jordkällare på gården. Dyra importerade grönsaker undviker vi den här årstiden. C-vitaminet får vi från rönnbär som finns kvar i frysen från den rikliga tillgången förra året. En sallad på rivna morötter, kålrot, vitkål, blomkål och egen purjolök som jag slakar med en kryddig salladsdressing finns alltid färdig som stomme i kylskåpet. Dessutom har vi alltid en burk med samma grönsaker skurna i bitar att knapra på som mellanmål och att ställa fram till barnbarnen som inte gillar mixad sallad.

Den förvällda mixade grönkålen, mangolden och grönsaksmixen med egenplockad svamp i frysta portionspåsar (plastpåsar med mjölkförpackningar som ytteremballage) bildar också stomme i stuvningar, grytor och soppor till ett billigt pris. En stor tillgång att ta vara på när ”man tager vad man haver” i stället för att handla dyrbara alternativ.

Potatisen har fått vara och är ett billigt alternativ för oss även de veckor då det inte råder köpstopp. Rostad potatis med morötter, lök, palsternacka, selleri etc. är kalasmat! Potatis, grovt mjöl, ägg, keso, solrosfrön m.m. i rårakor med lingonsylt är en favorit som alternativ till pannkakor med vitt mjöl. Det är inte det tillfälliga sparandet som ger resultat utan det är långsiktiga handlingar som är viktiga i sammanhanget.

Det hembakade brödet som är både nyttigare och hälften så dyrt har varit vår ständiga ”spargris” genom åren. Det blir så enkelt om man gör det till en vana. Det är en utmaning för mig att inte behöva köpa matbröd. Jag varierar recepten och blandar ingredienser efter tillång. Just nu gör jag en variant av det surdegsbröd som finns på påsen för grovt rågmjöl. Alla älskar grovt hembakat matbröd och ingen är rikare än mig när jag lägger mina limpor i frysen eller ger bort av mitt överflöd till släkt och vänner i stället för köpta presenter.

Under de här två sparveckorna har barnbarnen också fått dra sitt strå till stacken. Vi gjorde en försenad halloweenhelg med en sju- och två- nioåringar utan att köpa en enda amerikansk kommersiell pryl. I stället cyklade vi ner till vårt sommarhus i Staberg – ett äventyr i sig den här årstiden. Där eldade vi på stranden med ved och upplevde mörkret och ljuset utan onödiga inköp. Leken med tomtebloss från förra julen var fullt tillräckligt för dem innan vi kröp in i värmen från fotogenkamin och eldstad. Dagen efter gjorde vi vackra mossfat med ris, kottar m.m. för att sedan pryda dem med ljus till våra anhöriga i Minneslunden. Det blev ett handgjort, billigt alternativ i stället för gravlyktor och kransar som samtidigt gjorde barnen delaktiga att hedra sina bortgångna.

Först kom kylan och sedan lägligt för att idka motion på hemmaplan. Det inbjöd till att skrinna på granntjärnen och skida på golfbanan dit vi tar oss gående eller på cykel. Isen och spåren här hemma är inte perfekta, men duger för oss för. För att ta sig till stan på kulturella nöjen har vi nyttjat gratisbiljetter till bussen som vi fått från Dala-teatern. Vi har också samåkt med grannarna när det gått. Det betyder att vi sparat mera bensin än vanligt de här köpstoppsveckorna.

Att luncha i stan är nödvändigt ibland när vi spar ihop många ärenden, som tar hela dagen. Tillsammans med vänner äter vi gärna 2 för 1 på de kuponger vi har i rabatthäftet och förenar det lekamliga med social samvaro. Det har blivit en sport oss emellan att utnyttja rabattkupongerna, som gärna faller i glömska. Även vid teaterbesök unnar vi oss en god middag i goda vänners lag på rabatt.

Ett stort nöje är att ”bara gå in och titta” på Ta till vara m.fl. loppisar. Det är billigast att avstå när det inte finns något speciellt köpbehov. Det är vad jag gjort hela senaste månaden utan att jag direkt saknar det.

Inga större utsvävningar på nöjeskontot under köpstoppsveckorna annat än teater och kultursoppa till rabatterat pris genom vänner och utnyttjande av årskortet. Det var redan förbeställt och av 3 evenemang avstod vi ändå 1, som var det dyraste för att hålla utgifterna nere. Även det kan man införa i sitt vardagstänk efter köpstoppet.

2 olika julbelysningar har vi skrotat, utan att köpa nya. Det är lika fint ändå och är samtidigt en elbesparing under hela jultiden eftersom de tidigare lyst 15-23 under minst 2 månader.

I Annonsbladet www.annonsbladet.com och Faluntorget www.faluntorget.se annonserar man gratis som privatperson. I den förstnämnda har vi gjort många lyckosamma affärer. På julafton har vi tänkt att roa våra familjegäster med gamla diabilder. Både barn och barnbarn har önskat det, men vår gamla diaprojektor har pajat. I Annonsbladet fick jag snabbt napp på en projektor för 300 kronor, och det är precis vad vi behöver för att uppfylla gästernas önskningar. Vi har även annonserat efter skidutrustning, långfärdsskridskor och Lego till julklappar till, för att vi gemensamt skall kunna nyttja skidspår och isar som än så länge är gratis och förenar nytta med nöje.

I år bjuder på adventskaffe med eget matbröd bakat i bagarstugan i stället för sötsaker.

Svar på frågor
1. Vi upplevde inte köpstoppet svårt på något vis, utan ser det som en inledning till ett konsumtionstänkande på lång sikt. Förbeställda teaterbiljetter, en begagnad diaprojektor för bildvisning som bidrag till julens nöje och att vårt beställda fläskkött från grannens gris levererades var utgifter som ”drabbade” oss under köpstoppet. Även brödbaket i bagarstugan som inte är onödigt, kommer att räcka länge både till oss själva och att dela med sig som gåva till släkt och vänner, men kostade en del extra mitt i köpstoppet

2. Onödig konsumtion sker om man utsätter sig för oplanerade köptillfällen och slinker in i affärer bara för att titta. Att slänga mat, köpa dyrbara grönsaker för årstiden och inte ha koll på frysar, ta bilen i tid och otid, elda för kråkorna och ofta äta ute, bidrager också till onödig konsumtion.

3. Svårt att svara på men nog märks det tydligt att medvetenheten att spara ger resultat på sikt.

Det var vår redovisning och svar på frågor i sen timme, från Dicanders i Aspeboda

Till sidans start:
Uppdrag 8 Köpstopp

Mer om resultaten här:
Konsumtion & livsstil -resultat
_______________________________________________________________________