Uppdrag 10 Säsongsmat o Restaurangtest

KlimatPirater blir guidade på ICA Kvantum 11-01-17
                 Foto Dalarnas Tidningar: Johan Solum

Lyckad butiksguidning måndag 17 januari

Som introduktion till uppdrag 10 Säsongsmat och Restaurangtest bjöds KlimatPiraterna på butiksguidning på ICA Kvantum på Kupolen i Borlänge. Unni Öhman från Borlänge Kommuns enhet för hållbar utveckling var guide. KlimatPiraterna guidades genom butikens utbud för att hitta de klimatsmarta varorna.

”Välj klimatsmart när du handlar och köp t ex inte tomater på vintern. Dessa kräver mycket mer energi i produktionen nu än vad de gör när det är odlingssäsong här hemma”, förklarade Unni Öhman för ett 20-tal intresserade KlimatPirater.

Läs mer i Dalarnas tidningar:
Klimatsmart guidning i butik

Dala Demokraten var också där:
Klimatsmart guidning i butik

Lyssna till nyhetsinslag på Radio Dalarna:
Nya uppdrag för KlimatPirater mp3

Läs och lyssna på Anders Thuresson som leder projekt Medvetna Val och KlimatPiraterna. Hör också klimatpiraterna Anneli och Dick Jonsson Klimatpiraterna Evelina och Erik Blohm. Reporter: Stefan Ubbesen/Sveriges Radio Dalarna: Sänkt elförbrukningen med 30 procent

KlimatPiraterna fick uppdrag 10

Kvällen inleddes med fika för KlimatPirater på Palladium i Borlänge. Förutom fika fick de Uppdrag 10 Säsongsmat o Restaurangtest.
Första delen av uppdrag 10: Ät efter säsong och skicka in ett recept du använt.
Andra delen av uppdrag 10: Ät på restaurang och kolla om de är klimatsmarta. För måltiden på restaurang fick KlimatPiraterna 100 kronor per hushåll som grundplåt.

Gå till sida för Resultat Uppdrag 10:
Till Resultat Uppdrag 10 Säsongsmat och restaurangtest

Läs uppdraget som pdf här:
Uppdr 10 Säsongsmat o Restaurangtest

_______________________________________________________________________

KlimatPiraternas tre uppdrag om mat

KlimatPiraternas har fått tre uppdrag som handlar om mat. Alla MedvetnaVals tips om mat utan gifter och med mindre påverkan på miljö och klimat är samlade vid uppdrag 2.

Uppdrag 2 Vårt dagliga bröd.
Vårt dagliga bröd

Uppdrag 6 Testmatlagning
Testmatlagning

Uppdrag 10 Säsongsmat o Restaurangtest.
Det senaste uppdraget (sidan där du är nu).

_______________________________________________________________________

Kurs i butiksguidning

Lördagen 19 mars klockan 12 – 17:30 Plats: Missionskyrkan i Borlänge.
I livsmedelsbutiken tas många beslut som påverkar natur och miljö. Bland annat står maten för ca en tredjedel av vår påverkan på klimatet. Här kan medvetna konsumenter påverka mycket. Välkommen att prova på en butiksguidning och om du vill att guida själv!


Vår guide och ledare presenterar sig själv:
Jag heter Ingela Wernheden Boberg och har under stor del av mitt yrkesverksamma liv arbetat som Hem- och Konsumentkunskapslärare. Där emellan har jag drivit hotell- och restaurangrörelse samt arbetat som kökschef på folkhögskola. Privat är jag mamma till fyra barn och många tankar och reflektioner har fötts hemma i köket.
Den röda tråden för mej har varit att i så stor utsträckning som är möjlig utgå från råvaror som är närproducerade, gärna ekologiska och framför allt, årstidsbundna. Det är en ständig utmaning och min önskan är att måltiden och matlagningen ska prioriteras och få hög status i familjen. Både de små och stora stegen mot en hållbarare hushållning är viktiga.

Anmälan till:
kansli.dalarna@naturskyddsforeningen.se eller telefon: 0250-166 33 senast 15 januari.

Läs mer här:
Kurs butiksguidning inbjudan

I mars 2011 genomfördes kursen för butiksguider i samarbete med Naturskyddsföreningen Dalarna.

Läs mer här:
Referat från kurs i butiksguidning pdf