Uppdrag 11 Städning

Jasminka Andersson visar såpa av två olika fabrikat.
Seminariet med Jasminka Andersson var på biblioteket i Falun tisdagen den 1 februari.
Håll rent utan att smutsa ner miljön! Skippa konstiga rengöringsmedel när du städar. Använd mormors miljövänliga medel istället! Mormor var nämligen miljövän utan att veta om det! Det här hade hon ofta i städskåpet:
– Handdiskmedel – Såpa (Grumme Såpa!) – Citronsyra eller ättiksprit – Stålull (Svinto!)
Kombinera gärna mormors medel med städredskap i moderna mikrofiber (som gör rent genom statisk elektricitet och kapillärkraft). På så sätt får du ett rent hem utan att utsätta dig, dina barn och miljön för onödiga kemikalier samtidigt som du får mer pengar i plånboken och mer plats i städskpåpet.

Så här säger Jasminka Andersson från RH Städ i Falun

Diskmedel och såpa fungerar till nästan all vanlig rengöring. Dammsugare används till stora mattor och möbler med tyg. Små mattor skakas ute. Till allt annat används mikrofiberdukar eller mikrofibermopp.
De som jobbar med städ har olika färg på materialet. Blått för basiska medel som såpa eller diskmedel. Dessa används överallt utom i badrum. Rött för sura medel som används i badrum och på toaletten. Då syns var olika saker ska användas och trasorna blandas inte ihop.

Här kan du se hur KlimatPiraterna värderade de olika städtipsen:
Sida -resultat 11 Städning

Här är KlimatPiraternas Uppdrag 11 utvärdering av städtips:
Green Washing pdf

Läs artikel i Dalarnas Tidningar 11-02-02:
Städa som mormor

Jasminka Anderssons bästa städtips

Moppa istället för att dammsuga. Det är ofta tillräckligt att rengöra golven med en torr mikrofibermopp. Vid behov används sopborste och skyffel innan.

Våttorka golven utan kemikalier. Om golven är lite smutsiga så räcker det oftast med att använda vatten. Fukta en mikrofibermopp i varmt vatten och vrid ur ordentligt. Behöver du använda såplösning så dosera 1/2 kapsyl (5 ml) såpa till 1 liter vatten.

Rengör mikron med citron. Mikron rengörs med en skål vatten med en citronskiva eller lite pressad citron i. Kör på full effekt någon minut, låt stå en stund. Sedan är det bara att torka ur.

Ättika fungerar tar bort kalkavlagringar på diskbänkar och tvättställ, runt kranar etc. Använd 1 msk ättika (24 %) till ½ liter vatten. OBS, använd inte på marmor eller andra stenmaterial.

För att få bort avlagringar i vattenkokare: Fyll med vatten till minimimärket på behållaren, häll i ca 1/2 dl ättika (24 %) och kör den. Skölj med rent vatten upp till max ett par gånger.

Använd mirakeltrasor/mikrotrasor: Mirakeltrasor gör rent utan att man behöver använda kemikalier och fungerar fint för dammtorkning.

Tangentbordsrengöring med tops: För effektiv rengöring av tangentbordet kan man använda en tops som doppas lätt i diskmedelslösning.

Överdosera inte tvättmedlet, oftast räcker en liten mängd. Har du möjlighet så häng tvätten istället för att tumla. Bra för kläder och miljö!

Tvätta fönstren med vatten och diskmedel: Minst lika effektivt som att använda fönsterputsmedel, men både enklare och miljövänligare. Blanda ett par droppar diskmedel i en halv hink varmt vatten, tvätta och använd sedan en fönsterskrapa. Använd gärna trasor från gamla lakan (som ändå ska slängas och dessutom är fria från ludd ) om du behöver torka bort överflödigt vatten. Lakanstrasor fungerar även fint att polera annat med, kranar etc.
_______________________________________________________________________

Gröna städtips för köket

Rengör kastrull: För att få bort fastbränd mat i din kastrull kan du gnugga den brända botten med sockerbitar, då blir den snabbt ren och fin igen. För att få den extra blank efteråt kan du doppa en svamp i vetemjöl och putsa. Eller koka upp vatten med lite såpa i kastrullen, låt stå med lock ett tag och diska sedan ur den.
Finns tid och tålamod: låt kastrullen stå med kallt vatten över natten.

Fläckar av kaffe eller te i en kopp: Ta lite vatten i koppen, häll i ett par teskedar koksalt och gnugga med finger eller trasa, skölj ur. Upprepa vid behov. Diska som vanligt.

Rengör grillgallret i ugnen: Tag en bit ugnsfolie och gör en boll, (istället för stålborste). Doppa bollen i såpa och gnugga gallret, så försvinner smutsen.

Rengör spisen: Det finns ett enkelt och miljövänligt sätt att få bort ingrodd smuts från spisen. Häll först på ättika sedan rikligt med bakpulver – låt det bubbla och fräsa ordentligt ett tag och rengör därefter som vanligt med en trasa och ljummet vatten.

Rengör din skärbräda: Diska av skärbrädan av trä ordentligt. Strö på salt, skrubba in saltet i skärbrädan med en rotborste och låt sen stå i ca 20 min. Skölj och skärbräda är ren. Få bort lukt från skärbrädan: Gnid in med citron spola med kallt vatten.

Kalkig och smutsig diskho: Blanda lika delar ättika (24 %) och vanligt kranvatten i en blomspruta. Spruta på utsatt område och låt det verka en liten stund, torka sedan av med lite papper och det blir skinande rent! Enkelt och miljövänligt!

Luktar skunk i vasken? Inga problem. Hetta upp 2,5 dl vinäger och häll i vasken. Vänta en kvart innan du spolar.

Rengör disktrasan: Förläng enkelt livslängden på din disktrasa. Koka upp vatten och trasan med lite diskmedel, så dör alla bakterier. Detta bör göras minst en gång i veckan. Eller passa på att släng med disktrasan när du kör en 60-graders tvätt.
_______________________________________________________________________

Gröna städtips för badrummet

Stopp i avloppet: Blanda 1dl vatten och 1dl bakpulver, häll i avloppet, vänta en kvart och spola med varmt vatten.

Kalka av toalettstolen: Till kalkborttagning kan du använda ättikssprit eller vinäger för att få bort kalken. Använd 2 msk ättika (24 %) till ½ liter vatten, häll i toaletten, låt stå över natten och kör sedan en omgång med toalettborsten.

Kalkavlagringar kan man ta bort genom att gnida citron mot ytan på diskbänken eller handfatet. Vänta några minuter och torka bort med trasa.

Smutsigt badkar:
Problem med ingrodd smuts i badkaret? Dela en citron, häll på salt och gnid på badkaret. Citronen innehåller nämligen en syra som tar sig igenom smutsen, salt och syra gör att citronen fungerar som en skrubborste.
_______________________________________________________________________

Gröna städtips: resten av huset

Klinkergolv: För att göra rent fogarna mellan klinkers kan du använda ättika (24%). Det tar bort det svarta. Låt verka 5 – 10 minuter, gnid in gång på gång och skölj med vatten. Använd en skurborste eller tandborste för att komma åt i mindre springor. Universallösningen med såpa och vatten fungerar också bra att tvätta klinkers med.

Ingrodda linoleumgolv: Blanda citronsyra med vatten och använd en svamp eller trasa. Citronsyran slipar bort den ingrodda smutsen på ett miljövänligt och skonsamt sätt, utan att det för den skull blir repor i golvet.

Rengör glasytor: Gnid in glasdörren, tex vitrinskåp eller glasskåp med citronsaft och
torka med hushållspapper.