KlimatPirater

Här presenterar sig de hushåll som är KlimatPirater.

Fredrik och Ylva Linder

Ylva Adolfsson och Fredrik Linder, Falun

Fredrik och Ylva Linder

Vi bor tillsammans i en hyreslägenhet i Falun på tre rum och kök. Som präst använder Fredrik bilen mycket i tjänsten, men han strävar efter att använda bilen så lite som möjligt privat. Ylva arbetar som psykolog i Borlänge och tar oftast bilen till jobbet. Kanske kan hon upptäcka nya sätt att ta sig till och från arbetet? Båda tycker om att cykla, men denna kalla och snörika vinter har de dessvärre cyklat sparsamt…
Vi vill lära oss mer om hur man kan leva så att jorden blir en bättre plats för oss och för framtida generationer. _______________________________________________________________________

Annmari Bergkvist

Annmari Bergkvist, Borlänge

Annmari Bergkvist

Jag är 37 år och bor i en villa i Borlänge tillsammans med min dotter Amanda som är 16 år. Jag arbetar som operatör på SSAB.

Jag vill vara klimatpirat för att jag tycker det är viktigt med miljöfrågor. Jag vill lära mig mer om vad just vår familj kan göra för att minska på koldioxidutsläppen mm. Projektet känns roligt och spännande.
_______________________________________________________________________

Evelina Bergkvist Blohm och Erik Blohm

Evelina, Erik, Benjamin och Melvin

Familjen Bergkvist Blohm

Familjen Blohm består av pappa Erik, 27 år och lagerarbetare på Clas Ohlson i Insjön, mamma Evelina, 25 år och nyexaminerad gymnasielärare som är föräldraledig för tillfället. Hon jobbar extra på Ica Maxi och säljer även barnkläder från Lingon & Blåbär som en hobbyverksamhet. Barnen heter Melvin (född oktober 2007) och Benjamin (född oktober 2009). Familjen bodde tidigare lägenhet i Borlänge, men flyttade i månadsskiftet augusti/september 2010 till villa i centrala Bjursås. Än så länge klarar sig familjen med bara en bil och ambitionen är att göra det även i framtiden, både för miljöns och för ekonomins skull. Fritiden spenderar familjen helst tillsammans, antingen hemma i lugn och ro eller tillsammans med släkt och vänner.

Böcker och läsning är ett stort intresse hos alla familjemedlemmar och det blir täta besök på biblioteket. Anmälan till att bli klimatpirater skedde på Evelinas initiativ, som bland annat ser deltagandet som en chans att få kunskap som är användbar i det kommande yrkeslivet.

Privat är dock både Erik och Evelina intresserade av att medvetandegöra sin miljöpåverkan för att på så sätt kunna minska den. De ser miljöprojektet både som en rolig utmaning och en intressant utbildning. Det känns viktigt att kunna uppfostra barnen till att bli miljömedvetna så tidigt som möjligt, exempelvis gällande sopsortering och att visa hänsyn till såväl djur och natur som andra människor.

Evelina bloggar om familjens deltagande på www.klimatpiraten.blogspot.com
_______________________________________________________________________

Megan Case och Konstantin Andreev i Falun

Megan Case och Konstantin Andreev

Megan Case och Konstantin Andrev

Megan, 34, och Kostia, 31, bor i en lägenhet i Falun och båda undervisar i engelska vid Högskolan Dalarna. Vi har inte bil och älskar att cykla året runt. Miljöfrågor har alltid varit viktiga för oss.

Megan kommer ursprungligen från USA och Kostia kommer från Ryssland. Vi har valt att bo i Sverige bland annat för att Sverige är ett mer miljömedvetet land än våra respektive hemländer.

Vi vill vara KlimatPirater för att förbättra våra vanor och leva så klimatsmart som möjligt.

_______________________________________________________________________

Torsten och Cathis Dicander
Vi är ett strävsamt par, 68 respektive 69 år, som firar 35 år som gifta i år. I hela vårt äktenskap har vi bott på en mindre gård vid Stråtjärn, nära Aspeboda. Son och dotter med 5 barnbarn bor med sina familjer i Falun. Här på gården har funnits både hästar och katter när barnen var små. Nu ägnar vi oss åt odlingar som förser familjerna med bär, frukt, mangold, grönkål, squash, tomater, bönor och purjolök. Förutom en massa blommor. Senaste åren har vi sänkt våra uppvärmningskostnader med värmeväxlare och som pensionärer finns tid för vedeldning i köksspis och två kakelugnar. Förra året byggde vi en pool på gårdstunet, som används flitigt och är höjden av lyx. Den värms upp genom solpaneler, vilket håller kostnaden nere. Som klimatpirater var det noga genomtänkt av oss ur miljösynpunkt, innan vi tog beslutet att unna oss det här.

Cathis och Torsten Dicander i Falun

Cathis och Torsten Dicander

Våra intressen är ganska samstämda, även om var och en gör olika saker emellanåt, men många också tillsammans. Exempel på gemensamma grejor är Klimatpiraterna, barnbarnen, kyrkliga existentiella frågor, naturupplevelser på cykel, skidor, skridskor, kanot eller till fots.

Cathis har jobbat som hushållslärare med ämnen som kost, motion och samhällsfrågor. Senaste åren som pedagog i Svenska kyrkan med livsfrågor, arbetsmiljöfrågor och diakoni för alla åldrar. Torsten har ett förflutet som mellanstadielärare och avslutade som förskolepedagog. Numera njuter vi som glada pensionärer, med mera på agendan än någonsin. Varje dag blir vi påminda om värdet av god hälsa och goda relationer. Vi styrketränar, äter gott och gör andra trevliga saker regelbundet på Lugnet tillsammans med andra seniorer.

Våra vänner betyder mycket för oss. Vi cykelsemestrar, reser ofta i våra omgivningar utan att behöva söka mål världen runt, vilket vi eftersträvar i vårt miljötänk med dem. Ett sommar boende vid Runn har vi inom räckhåll, utan att vara beroende av bilen. Där lever vi enkelt utan el, men med så många andra värden att vårda och njuta av. Här lever vi verkligen som tvättäkta Klimatpirater!

Vi är stolta över vår ambition att kunna leva med en bil (som ofta står still) även om bussförbindelserna till Falun och Borlänge är få.

Glädjen att få vara med i Klimatpiratgänget är stor. Vi uppskattar verkligen allt trevligt som vi får uppleva helt i linje med vår egen levnadsideologi.

_______________________________________________________________________

Mohammad Selo och Malka Elyas Musa

Mohammed Selo och Malka Elyas Musa tillsammans med sina barn i Borlänge

Mohammad Selo och Malka Elyas Musa tillsammans med sina barn

Vi bor i stan men vi tycker mycket om naturen och sköter miljön. Vi går till jobbet, cyklar när det är möjligt eller åker buss men privat bil är vårt sista handsval. Tåg är vårt vanligaste alternativ men självklart åker vi bil när hela familjen reser.
På sommaren odlar vi olika grönsaker.

Naturen är en viktig fråga, minskning av koldioxidutsläpp är eftersträvansvärt och då ska vi kämpa för det med alla medel som står till buds.
_______________________________________________________________________

Marie-Louise och Ellinor Frennesson

Marie-Louise och Ellinor Frennesson i Falun

Marie-Louise och Ellinor Frennesson vid KlimatPiraternas upptaktsträff på Vassbo Vandrarhem 18 februari 2010

Vår ”piratfamilj” består av mamma Marie-Louise, Ellinor, 14 år plus Felicia 16 år som bor på deltid hos oss. Vi läste om Klimatpiraterna och tyckte det lät roligt och skulle passa oss eftersom vi redan försöker leva klimarsmart men känner att vi kanske kan göra mer bara vi får lite råd och tips.
Kanske får vi svar på lite frågor, som hur mycket klimatvänligare är det att åka tåg jämfört med bil/buss, hur källsortering påverkar och en förklaring till varför det skulle vara bättre för miljön att äta vegetariskt. Sen kanske vi kan få lite råd om hur vi kan spara energi i vårt gamla hus.

Eftersom vi bor ganska centralt så används bilen mest för Marie-Louise att ta sig till och från jobbet.
Har försökt att åka buss men skillnaden i tid var alltför lång, vitsen med att flytta till ”småstad” försvann lite om jag skulle pendla lika länge som när vi bodde i Stockholmsområdet. Däremot går eller cyklar Ellinor till skolan i ur och skur och Felicia åker förstås tåg till och från Falun.
_______________________________________________________________________

Katarina och Klas Hägglund

Familjen Hägglund Sunnanö i Borlänge

Familjen Hägglund

_______________________________________________________________________

AnneLi och Dick Jonsson

Dick och Annli Johsson från Borlänge

Dick och Anneli Jonsson

Vi är en familj med tre utflugna barn.
Barnen bor i Göteborg och Malmö.
Vi bor i villa i Forssa i Borlänge, har trädgård med fruktträd, grönsaksland och växthus.
Vi har även en sommarstuga där vi odlar en del.

Annelis största intresse är trädgården, där det kämpas för fullt mot rådjur och mördarsniglar.
Dicks största intresse är musik.

Vi arbetar på cykel och gångavstånd,
från där vi bor. Mycket skönt.
Så vi behöver inte använda bilen dagligen.

Vi har alltid varit intresserade av vår miljö,
i smått och stort.

Vi vill vara klimatpirater därför att vi tycker att miljön är en av de allra viktigast frågorna i vårat samhälle – i våran värld.

_______________________________________________________________________

Nicklas och Susanna Karlevill

Nicklas, Linn, Tove och Susanna Karlevill i Loftsdalen vintern 2009

Nicklas, Linn, Tove och Susanna Karlevill i Loftsdalen vintern 2009

Här är familjen Karlevill! Vi består av Nicklas, 43 år, Susanna 39 år och barnen Linn, 9 år och Tove 6 år.
Vi bor på gården Kolarbacken, som ligger vid sjön lilla Vällan mellan Falun och Borlänge. Det är en gammal släktgård till Susanna och paradiset på jorden tycker hela familjen.

Här är det nära till naturen och på vintern går skidspåren mellan Falun och Borlänge utanför husknuten. Friluftslivet i alla dess former ligger oss varmt om hjärtat!

Nackdelen med att bo på landet är behovet av två bilar och att det blir många mil till jobb, skola och diverse aktiviteter.

Hela familjen funderar och pratar en hel del om miljön och vad det är vi människor håller på att göra med vår jord. Vi tycker nog att vi är rätt klimatsmarta, men inser även att det finns mycket mer att göra. Det som är svårt är när det blir intressekonflikter. T ex älskar Nicklas att köra sin cross och sin skoter, vilket kanske inte är det miljövänligaste. ”Tur i oturen” är att han sällan hinner köra.

Hela familjen älskar också att resa och det är inte alltid heller det enklaste att göra klimatsmart. Till sommaren 2010 blir det dock tåg till Österrike, vilket känns både roligt och miljövänligt.

Nicklas och Susanna arbetar båda på SSAB – Svenskt Stål AB och barnen går i Aspeboda skola.

Det ska bli ett spännande år att utmana oss själva i att klimatbanta och bli klimatpirater

_______________________________________________________________________

Helena Korpela

Helena Korpela, Borlänge

Helena Korpela

Jag är en tjej på 29 år som bor ensam i en etta på 24 kvadratmeter. Anledningen till att jag är med som klimatpirat är att jag vill få en bredare kunskap om miljöfrågor, för att sedan kunna använda dessa kunskaper i praktiken till vardags.
Mitt mål som klimatpirat är att minska mina bensinutsläpp med 10 procent under 2010 genom att åka mer kollektivtrafik, cykla, promenera, åka tåg etc.

Ett annat mål är att äta mer svensk, kravmärkt obesprutad mat, helst närproducerad.

_______________________________________________________________________

Mikael Källman och Cecilia Källman Bäck

Mikael & Cecilia Källman Back

Mikael & Cecilia Källman Back

_______________________________________________________________________

Jenny Landby Nilsson och Jan Berg

Familjen Landby-Berg, Borlänge

Familjen Landby-Berg

Jenny är hälsopedagog på Borlängehälsan
och Jan är snickare på Byggpartner.
Vi har två små barn, Natalie & Vincent, som fyller fyra respektive två år till midsommar. Vi bor i byn Lindan strax utanför Borlänge. Känslan är lantlig men det är cykelavstånd till stan då årstiden tillåter.
Vi ser oss som allmänt miljömedvetna, använder oss av tygblöjor, har kompost på sommaren och cyklar till och från våra jobb, samt köper mycket krav-märkta produkter.

Det är jättekul att vara en del i detta projekt – vi syftar till att lära oss
mer om hur vi som familj kan vara med och påverka både klimatet och våra medmänniskor runt omkring oss. Hoppas även att några familjer kan känna igen sig i oss och på så vis påverka till en positiv klimatsmart vardag.
_______________________________________________________________________

Christina Landén och Johannes Paulsson

Familjen Landén-Paulsson i Falun

Familjen Landén-Paulsson

Det var väldigt att svårt att formulera varför man vill vara KlimatPirat! Det är väl allvaret och storleken kontra det egna lilla vardagslivet, kanske. Det blir lätt klyschigt också. Men…vi vill vara KlimatPirater därför att det är en så otroligt viktig fråga som ju berör alla på planeten och vi har en skyldighet, tycker jag, gentemot våra medmänniskor, nu och i framtiden. Projektet är bra för det öppnar ögonen för hur ens val i vardagen får konsekvenser för klimatet, samtidigt förstår man också vad man kan påverka.

Att göra de här (för oss) små förändringarna är otroligt viktigt även om jag tycker att det är politiker och andra makthavare som bär det största ansvaret. Vi behöver modiga politiker! Jag hoppas att detta viktiga projekt får många ringar på vattnet och att vi pirater lyckas kapa mycket koldioxid!

Johannes Paulsson, 32 år, musiker. Christina Landén, 28 år, musiker. Ingrid Landén, 1 år, vild! Vi bor i en lägenhet i Falun och promenerar alltid om vi ska någonstans!

_______________________________________________________________________

Ylva Larsson

Ylva Larsson i Falun

Ylva Larsson

Jag bor sedan två år tillbaka i Östanfors i Falun. Till vardags jobbar jag som fysiker på röntgenavdelningen på Falu lasarett. Jag har under min uppväxt varit ute mycket i naturen, orienterat, plockat svamp, fjällvandrat och tältat. Det vill jag att mina och andras barn och barnbarn också ska få möjlighet till, och jag tycker därför att det är viktigt att man värnar om miljön.

Att jag anmälde mig till klimatpiraterna beror på ett allmänt intresse för samhällsfrågor och jag tycker att det ska bli intressant att se vad jag kan göra som enskild person. Jag ser även fram emot att lära mig mer om klimatfrågan i stort och förhoppningsvis kunna peppa min omgivning att tänka mer på hur de lever.

_______________________________________________________________________

Sofia Möller Skog och Uno Skog

Familjen Möller-Skog, Falun

Familjen Möller-Skog, Falun

Familjen Skog består av Uno, 41, Fia, 38, Freja, 9, Grim, 7, Idun, 4 och Eira, 1,5 år.Vi bor i villa i utkanten av Falun. Förut har vi bott i lägenhet men med eget hus kommer en rad nya frågor att ta ställning till, som kan ha stor inverkan på klimatet. Vi ägnar gärna tid åt friluftsliv, fågelskådning, vår trädgård och att träffa vänner. Gemensamma upplevelser med familjen är viktigt.
Vi har valt att bli klimatpirater eftersom vi båda är utbildade inom biologi och har arbetat med natur och miljöfrågor på olika sätt. För oss är dessa frågor mycket viktiga. Det handlar om våra barns och jordens framtid. Att vara klimatpirater gör att vi blir mer medvetna om vilka val vi gör i vardagen och förhoppningen är att vi kan förbättra oss så att vi lever mer klimatsmart. För att lyckas påverka andra måste vi börja med oss själva och om vi lyckas kan vi vara stolta förebilder för andra.

_______________________________________________________________________

Barbro och Ingvar Rosander

Barbro och Ingvar Rosander i Falun

Barbro och Ingvar Rosander

Vi är ett pensionärspar som bor i en villa ute i Stennäset.
Vi trivs bra med vårt boende, särskilt vår trädgård som vi tillbringar mycket tid i. Både som rekreation och motion.
Vi har annars ett friluftsintresse sedan många år. Att vara ute i naturen, plocka bär och svamp, ströva omkring, åka skidor på vintern – det är livet för oss.

Vi är också aktiva i Falu Missionsförsamling och har ett speciellt hjärta för sommargården Gullnäs, som vi ger många arbetstimmar.

1. Cykla mera. 2. Att uteslutande göra ”egen” jord och ej använda konstgödsel till våra odlingar. Kompostera mer.  3. Hålla nere vår elförbrukning.
_______________________________________________________________________

Henrik Skymning och Anna Ferner Skymning

Vår familj vill vara klimatpirater för att få tips och lära oss hur vi kan bidra till att leva mer klimatsmart. En annan viktig del i projektet är att förhoppningsvis inspirera andra att deltaga och kanske bli pirater.
En stor och viktig fråga i klimatdebatten är frågan om vi fokuserar på rätt frågor i hur vi kan leva klimatsmart.
Vår familj består av Henrik, Anna, Emma, Felicia och Olle. Emma är 17 år och studerar på annan ort och Felicia bor i vårat hushåll 50% av tiden. Henrik och Anna arbetar båda i Borlänge. Olle går i förskolan. Familjen är intresserad av sport och motion i alla former. Upplevelser, resor, kultur och utflykter är även ett stort intresse som delas av hela familjen.

_______________________________________________________________________

Marianne Spante och Sören Norlander

Familjen Spante-Norlanderfrån Falun på resa i Tibet

Familjen Spante-Norlander i Tibet

Vår familj består av oss två samt Siri, 15 år. Hon tycker om att sy och skapa och har valt naturprogrammet inför gymnasiet. Mamma Marianne tycker om att motionera och har arbetet som sjuksköterska 30 år varav 15 som distriktssköterska. Vikarierar som lärare på vårdhögskolan i Falun. Cyklar till jobbet i ur och skur. Sören motionerar också mycket. Han är egen företagare inom produktionsutveckling och har mycket kontakter med Kina. Tre utflugna barn har vi också.
Vi bor sedan 1986 i ett hus byggt 1914. Vi har en stor trädgård med äppelträd, bärbuskar, växthus och trädgårdsland. Vi har varit Gröna Vågare och demonstrerat mot kärnkraft i vår ungdom. Vi vill bli mer medvetna om vad vår familj kan göra för att förbättra miljön, därför är vi klimatpirater.

_______________________________________________________________________/span>

Sonja Wahlstein

Sonja Wahlstein, Falun

Sonja Wahlstein

Jag tycker det är en rolig grej att försöka komma underfund med vad man egentligen har för ett liv. Även om jag tror att jag är klimatmedveten, så är det kul att se hur medveten jag faktiskt är. Jag har varit med i flera liknande projekt ända sedan 70-talet.

Man kan säga att jag på sätt och vis bor i ett enpersonshushåll eftersom jag har hand om min egen ekonomi, men vi är kring 40 personer i åldrarna 57-85 år som bor under samma tak. Det är som ett kollektiv fast det ligger mitt i stan, i stadsdelen Britsarvet i Falun. Jag kallar det för boendegemenskap. Det är inte så att vi är självförsörjande och odlar mycket frukt och grönt som i ett traditionellt kollektiv, men lite grann odlar vi trots allt. Jag har också en kolonilott och där odlar jag förstås mer än inne i stan.
_______________________________________________________________________

Anders, Ebba och Jan Åslund

Jan, Anders och Ebba Åslund i Bengtsheden Falun

Jan, Anders och Ebba Åslund

Familjen Åslund består av Ebba, Janne, sonen Anders och deras utflugna dotter Thea. De bor högst upp i ett renoverad affär på tre våningar tillsammans med två andra familjer två mil utanför Falun.
I husets tillhörande trädgård så odlas det gott om diverse ätbara växter, som pysslas om av Ebba och Janne när dom inte har fullt upp på sina jobb eller spelar med något av sina folkmusikband. Anders är för det mesta ute och spelar med sitt band Pyracanth och försöker engagera människor i alla möjliga frågor som anses viktiga.

Det var Anders initiativ till att gå med i Klimat Piraterna även om Ebba och Janne fått dra det stora lasset då Anders gått ur skolan alldeles nyligen och nu snart ska flytta hemifrån. Åslund’s har alltid haft nära till djur och natur. De har också alltid försökt att vara medvetna om vad saker och ting har för inverkan på miljön och vilka konsekvenser deras handlingar får. Så att gå med i projektet var mer som en upplysande rolig aktivitet snarare än en livsstilsrevolt.

_______________________________________________________________________

Liselotte och Emelie Öström

Emelie och Liselott Öström Borlänge

Emelie och Liselotte Öström